Истинският глас на писателя Димитър Чорбаджийски -Чудомир и неговите нашенци ще оживеят в неговия музей в Казанлък чрез новите технологии, които предстои да се внедрят в културния институт. Това ще стане по проект „Чудеса в музея на Чудомир“, по който ще бъде създаден интерактивен екскурзовод - такъв, с какъвто разполагат всички съвременни музеи по света, разказва ръководителят на проекта Лена Драголова.

Къщата музей на Чудомир е културен паметник с неповторима атмосфера и богата художествено-документална експозиция. Гласът на писателя и неговите нашенци, които ще придобият реален образ, ще потопят посетителите в едно много по-дълбоко преживяване, на ниво, атрактивно и еднакво привлекателно за деца, млади хора и по-възрастни ценители. Звук и картина ще въздействат едновременно върху сетивата, към което усещане умело може да се вплете и ароматът на казанлъшката маслодайна роза. Гостите ще наблюдават самите оригинали, ще чуват гласа на Чудомир, сами ще правят своя избор какво от неговото творчество да видят. И всичко това - изработено с вкус и модерен дизайн, лесно и удобно за управление както от цяла група, така и от отделния посетител.

Новите информационни технологии много бързо навлизат и в определени детайли вече превъзхождат съществуващите музейни експозиции. Чрез едно докосване на сензорния екран, посетителите на музея ще могат да избират и задават своите предпочитания. За целта ще бъде използван Touchscreen дисплей, монтиран на подходящо, видно място на територията на Литературно-художествен музей Чудомир".

Проектът е на стойност 10 000 лева и според ръководителя му Лена Драголова ще бъде готов до лятото на тази година. Официалното откриване на интерактивния екскурзовод в музей "Чудомир" се очаква в началото на месец септември 2018-а.