Официално отвори врати за посетители тракийският гробнично-култов комплекс Оструша край Казанлък, информират от ИМ „Искра“. Комплексът ще работи всеки ден от седмицата, а входът ще бъде свободен за посетителите в следващите месеци.
Оструша е един от най-внушителните комплекси в Долината на тракийските царе. Той е едно от първите големи открития в региона на експедицията на археолога доц. д-р Георги Китов от 1993 година. Съоръжението е гробнично-култов комплекс, развит на площ от 100 квадратни метра. Той се състои от шест помещения, едно от които е саркофагоподобна камера. Пред комплекса е разкрито ритуално струпване на множество натрошени керамични съдове и архитектурни детайли, припомнят от музея.
Разграничени са три периода на ползване на съоръжението, като първият е около средата на IV в. пр. Хр., когато върху стереобат от големи каменни плочи е монтирана монолитна камера с погребално ложе и стенописи по тавана. По-късно към нея са пристроени останалите пет помещения. През третия етап в края на столетието пред входа е изграден саркофагоподобен гроб. В него погребение не е извършено. В Оструша има погребан кон, това е нещо задължително за обектите от тракийското наследство, има прекрасни запазени образци, особено от апликацията му, запазен е и мечът, който буквално е пронизал гръдния му кош, обясни директорът на ИМ „Искра“ д-р Момчил Маринов. Погребението на владетеля обаче е символично, както в Хелвеция, Голяма Косматка, Грифони и Шушманец. Документирано човешко погребение в Долината има само в Казанлъшката гробница.
Изображенията на касетирания таван са направени с хирургическа точност, древните майстори са демонстрирали невероятно умение, казват от музея. Има запазени и остатъци от стенописи. Според д-р Маринов комплексът има и много добра архитектура, присъства и кръглото куполно помещение, което е свързано с култа към слънцето като едно от най-важните измерения в тракийските вярвания. Със своето планово решение, архитектурни особености, полихромна украса и находки съоръжението се нарежда сред най-представителните паметници на тракийската надгробна и култова архитектура от този период.
Гробницата е изцяло реставрирана и социализирана по проекта на Община Казанлък „Светът на траките“. Благодарение на проекта по социализация основните части на комплекса могат да бъдат пълноценно видими. В саркофагоподобната камера има специален режим на наблюдение, което дава възможност на всеки посетител да види фреските по тавана в реално време, но без да влиза в самия саркофаг, за да не бъдат нарушавани температурата и влажността като задължителни параметри за опазване.