Задържаха телефонен измамник в Казанлък


По искане на Районна прокуратура-Казанлък съдът определи постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Роман Д., на 48 г., привлечен като обвиняем за това, че в периода от 26 октомври 2016 г. до 16 януари 2017 г. в Казанлък, в съучастие с неустановено лице, при условията на продължавано престъпление – на четири пъти, представяйки се за длъжностно лице – служител на МВР, е възбудил и поддържал заблуждение у четири лица, че ще съдействат на полицията, като с това е причинил имотна вреда общо за сумата от 6950 лева.


До момента е установено, че в Казанлък, на 16 януари 2017 г., Роман Д. се е свързал по домашния телефон със 77-годишна жена, като се представил за служител на МВР. Той обяснил, че пенсионерката трябвало да съдейства на полицията за залавяне на телефонни измамници, като за тази цел е нужно да хвърли от терасата на дома си наличните й пари. На същата дата пенсионерката посетила офис на банка и поискала да изтегли спестяванията си от 3500 лева. По-късно е бил подаден сигнал в полицията. Обвиняемият Роман Д. бил заловен под жилищния блок на свидетелката, ръкомахайки и твърдейки, че е полицай и тя трябва да пусне парите.


В снетите му обяснения Роман Д. признал, че е извършител и на други измами на територията на гр.Казанлък, по схемата „съдействие на полицай“. Неговата роля била да взема парите от възрастни жени и да ги пренася до място, посочено от неустановено по делото лице.


В резултат на активната работа, под ръководството на Районна прокуратура-Казанлък, по разследване на дейността на Роман Д. са били събрани доказателства за извършени още три измами на територията на град Казанлък. Установено е, че на 4 януари 2017 г. той е извършил измама за сумата от 1200 лв. спрямо 83-годишна жена. На 26 октомври 2016 г. е извършил измама за сумата от 3000 лв. спрямо 86-годишна жена. На 24 ноември 2016 г. е извършил измама за сумата от 2750 лв. спрямо 83-годишна жена.


Обвиняемият Роман Д. е осъждан, като понастоящем изтърпява наказание „Пробация“.


По преценка на Районна прокуратура-Казанлък са обединени четирите досъдебни производства и до момента са извършени разпити на свидетели, разпознавания, събрани са писмени доказателства, назначени и изготвени са експертизи и др.


Определението на Районен съд – Казанлък подлежи на обжалване пред Окръжен съд-Стара Загора.