Задържаха двама казанлъчани за разпространението на марихуана

В резултат на проведени целенасочени оперативно-издирвателни мероприятия от служителите на сектор „Криминална полиция“ при РУ - Казанлък, на 22 и на 23 ноември са проведени полицейски операции, при които в два отделни случая е разкрита оранжерия за отглеждане на растения от рода на конопа и е иззето значително количество марихуана.
На 22-ри е извършена проверка в Казанлък, в дома на 40-годишен мъж, при която е намерена и е иззета 770 грама марихуана. Образувано е досъдебно производство за престъпление по чл.354а, ал.3, т.1 от НК
На 23 ноември при извършена проверка в жилище в Казанлък, обитавано от 43-годишен мъж, е установено, че същият е оборудвал помещение с вентилационна и отоплителна техника и отглежда в него 22 растения от рода на конопа. Намерена е и е иззета и около 10 гр. суха тревиста маса - марихуана. В РУ - Казанлък е образувано досъдебно производство за престъпления по чл.354а, ал.3, т.1 от НК и чл.354в, ал.1 от НК.
Извършителите са задържани за срок до 24 часа. Работата по двата случая продължава под ръководството на Районна прокуратура - Стара Загора.

Противодействието на престъпленията с наркотични вещества е приоритет в дейността на ОДМВР - Стара Загора, като от началото на годината, до момента, в резултат на активната работа на състава на дирекцията, са образувани 358 досъдебни производства за такава престъпна дейност, спрямо 255 за същия период на 2022 г., или с 40% повече. Установени са 171 случая на управление на МПС след употреба на наркотици, спрямо 147 за предходната година. Активните действия на ОДМВР - Стара Загора в тази посока ще бъдат засилени допълнително преди и по време на Коледните и Новогодишните празници.