Ръст на телефонните измами от началото на годината отчитат от Областната дирекция на МВР в Стара Загора. През изминалата 2023 година са регистрирани общо 10 престъпления от този вид, а само за първото тримесечие на тази, телефонните измами са 5, включително и в Казанлъшко, съобщават от дирекцията.
По три от случаите има задържани лица. Регистрирани са и 16 опита за телефонни измами.
Жертви на тези престъпления са основно по-възрастни хора. Най-разпространените схеми, с които измамниците успяват да въведат в заблуждение потърпевшите, са помощ за пострадал близък или че уж съдействат на полицията.
Най-новата схема на телефонни измами е обаждане от лице, което се представя за служител на ВиК или електроразпределително дружество. Първоначално казва на жертвата, че се обажда по повод неплатени сметки, като посочва голяма сума и пита за имената и адрес, след което затваря. По-късно следва ново обаждане и заплахи, че знаят къде живее „длъжникът“ и трябва да плати, за няма неприятности. От МВР съветват гражданите да не се поддават на изнудването, да се обадят първо на близките си, които са „пострадали“ според измамниците или да потърсят помощ от служителите на реда.