Това твърди Анастасия Мозер - една от емблемите на прехода у нас, Почетен председател на партия „Обединени земеделци“, една от малцината живи първопроходци на българския демократичен преход
Визитка:

След броени дни тя ще празнува. Лично достолепие. Ще отбележи скромно празника си в компанията на своето коте Джули, с което дели просторния си дом във Вашингтон. Където прекарва и повечето време в последните години. Откакто си тръгна от ежедневната българска политика.
Празникът ще сподели и с близките си отвъд Океана.
В родината си се връща веднъж годишно. Понякога и по-рядко. Тази година се върна с мисия: преди броени дни, преди да се завърне във Вашингтон, дъщерята на един от най-изтъкнатите и репресирани земеделци у нас, Анастасия Мозер, дари личния архив на своя баща д-р Г. М. Димитров на Централния държавен архив. Преди това посети и Казанлък, където бе специален гост за първи път на Празника на розата. Уважена покана след повече от десетилетие невъзможност за това.

Родена е на пъпа на София през 1937 година. Заедно с родителите си - Георги Димитров-Гемето (лидер на БЗНС „Пладне“) и Мария Димитрова, напуска България в края на 1962 година.
Има докторска степен по романски езици от университета „Джордж Вашингтон“ във Вашингтон и респектираща политическа биография.
Била е главен секретар на БЗНС от 1992 до 1997 г. и народен представител в 4 български Парламента – в 37-то, 38-то, 39-тото и 40-то Народно събрание. В последното е била и зам.-председател.
Работила е в Световната банка, в Центъра за старогръцки проучвания в САЩ и като журналист за „Гласът на Америка“. Владее английски, френски и руски езици.
Завръща се в България през 1991 г. след емиграцията.
От 12 години е вдовица. И все така тъгува за невероятния българист и лингвист Чарлз Мозер, капитан от Американската армия в Берлин, който преживя масивен инфаркт, но не се възстанови след нанесен му побой в любимата му Борисова градина в София.
Когато е в Родината си, не пропуска да се поклони на лобното място край Славовица на земеделския лидер Александър Стамболийски. За приятелите си и днес е просто Зузи - все така енергична, независимо от годините. Шофира.

Нарича себе си „агент на демокрацията“, докато типично по нашенски я пъхаха в различни политически интриги и световни разведки през годините.
Има безотказна скала за хората и счита, че „Невъзпитаните хора са нещастни в живота“.
А за тези след нея е оставила политическо завещание-урок в едно изречение и то е: „Политическият егоизъм никога не дава добри резултати“.

- Как живее сега Анастасия Мозер отвъд Океана?

Живее по-спокойно. Защото политиката е нещо много трудно. Политиката е разрешаване на проблеми, а те тогава не спираха, те и сега не спират. Да кажа, че сега не се занимавам с политика, не е вярно, защото съм в течение на ставащото тук. От нашата организация „Обединени земеделци“ ми се обаждат и докладват всеки ден. Наясно съм със ставащото у нас. Съжалявам, че нещата не вървят, въпреки че има определени неща, които вече са постигнати. Неща, които трябваше да се направят отдавна: магистралите, метрото, въздухът. БСП все говори, че преди време не знам какво си било по-евтино, сега всичко скъпо се правело, но защо тогава те не го направиха това? Слава Богу, ето вече тези неща се правят. Метрото, което е нещо много важно, международните връзки на България, спокойствието на българите, защото мирът и спокойствието са много важни за една държава.

- Как изглежда България оттам, отвъд Океана, сега?

В Америка не се говори много за България. Американците основно се занимават с техните си проблеми, с клюки за техния президент, което е много тъжно, защото опошлява политиката. Аз винаги съм казвала,че политиката не е мръсна дума, има ли почтени политици. Това е съвсем отделно, защото всичко, на което се радваме сега, е благодарение на политиката, на хора, които са били в политката, които са извоювали или направили това, което трябва.

- Вие сте дъщеря на земеделски лидер. Как стана така, че България от една класически земеделска, аграрна страна допреди 80-90 години: страна, чиито земеделци и градинари са били известни в цял свят, сега се превърна в една държава, в която рентиерството, прекупвачеството, далаверата, кражбата са на дневен ред, но не и земеделието в онзи му вид. Земеделие има, откакто има еврофондове и едни от най-богатите хора у нас са именно такъв тип земеделци. Това ли беше целта на земеделските партии?


Още в началото на промените чужденците ни казваха, че най-бързият дивидент за българската икономика ще дойде от земеделието. Но при нас има парадокс. В другите държави хората се гордеят че са земеделци, у нас се срамуваха и срамуват да кажат това. Земята тук не е ценност, тя е преди всичко източник на доход - продажба, рента, да закърпиш двата края. По света не е така. Америка, например, е един вид земеделски гигант. Земеделски индустриален гигант. В Америка хората са петимни да се занимават със земеделие, макар че повечето са от градовете. А у нас, където повечето са от село, се страхуват или срамуват да се занимават със земеделие. У нас земеделието наистина стана на мода, когато влязохме в Европейския съюз и дойдоха големите евросубсидии. Защото трябваше да се направи ново законодателство, да се върне собствеността, и, слава Богу, че стана, колкото и трудно да беше това. Аз съм съгласна с вас, че днес земеделието не е онова земеделие, което носеше славата на страната ни, даваше поминък на цял един народ. И въпреки това е постигнато много в тази посока. Сега производството в този сектор на икономиката е голямо, но е и много механизирано, няма нужда голям процент хора да се занимават с него. Преди години в него са се занимавали 80% от хората, днес са 20% от заетите. Производството е много по-голямо и сега всичко е по-модерно. А и с тази модерна техника, с която днешните земеделци, днешните бизнесмени-земеделци разполагат, пилеенето на продукцията силно намаля. Преди с руските комбайни, например, са пилеели и унищожавали 30-40% от реколтата, сега не е така. Обстоятелствата безспорно са се променили, но земеделието винаги ще си остане много важен и централен сектор на нашата икономика. И колкото по-бързо го разберем ние и нашите управници, толкова по-добре. Но те се хвърлят на бързите и лесни печалби. Земеделието не е никак лесен сектор. Ама никак. И в крайна сметка си много зависим от природата, за да получиш нещо накрая на годината. Не е бизнес като другите бизнеси. Няма дивидент след някой друг месец. В земеделието се иска здрава работа. Но дано хората променят отношението си и отново заобичат земята на дедите си, защото няма нищо по-ценно от нея.


Вие сте едно от емблематичните лица на прехода в България...

Благодаря...
.

.. Защо този преход не случи онази мечта българска от митингите на 1989 година?

То зависи от хората и от волята им да се привържат към законите на демокрацията, особено в правовата държава. Преходът в една държава никога не престава, тъй като държавата непрекъснато се развива. Тук, в България, се направиха наистина много големи стъпки, недейте да бъдете черногледи и да не ги признавате, защото те са налице. Аз дойдох тук, в България, през 1991 година, когато магазините бяха празни. Всичко беше изпочупено, сиво, София беше доста грозно и потискащо място. Сега е доста по-различно. Поне човек има избор, има качество, различно е, което е много важно. И бизнесът се научи да предлага качество. Разбра, че хората не искат боклуци. Сега всичко е по-различно, продукцията се представя по различен начин, търси се атракция, провокира се интерес на купувача. Има красиви опаковки, качествени неща, разнообразие. Други са вече времената. Но най-важното е, че хората имат избор. Имат право на избор.

- Има ли шанс да се възстанови Дясното?

Първо да кажа, че то не е просто метафора, етикет някакъв, а философия. Издълбока философия и трябва да си убеден в нея, ако си решен да я изповядваш. Дясното е ценност. Моето мнение е, че трява да го има. Полезно е заради баланса, заради политическото равновесие, и заради общественото. Но тук, в България, трябва да ви кажа, че дясното не е никакво дясно. Нито пък тези, които се наричат демократи, са такива. Защото, за да се наречеш демократ, ти първо вътрешно трябва да си такъв. Демократът се изгражда и едва след това един така демократично скроен човек може да мери демократично с аршин в обществото. Другото е фалшиво.


- Какви са Вашите уроци от политиката, госпожо Мозер?

Научих, че не трябва да губиш авторитет. Защото разочарованието на хората от теб струва скъпо. Както струва скъпо на всяка една държава разочарованието на народа й от политиката. Нашият политически живот е малко тъжен. С много кавги, с много разломи, с много сеир. И другият ми урок от политиката е, че в нея задължително трябва да има морал. Задължително! Защото без морал няма уважение в политиката, няма доверие и няма да се следва политиката. Аз съм се учила в политиката от баща си. Той беше един честен човек и много хора още не могат да възприемат, че в политиката може да има и такива хора.Честни, морални, почтени. Аз дойдох тук, в България, не да вземам, а да дам, каквото мога за това начало на демократичните промени и за мен това винаги е било много важно.

- Кой не Ви е предавал в политиката?

Съпругът ми, Чарлз. В политиката съм преживяла много предателства, но Чарлз никога не ме предаде. Той е моят единствен приятел и най-добрият човек, когото познавам. И много ми липсва.
- Остана усещането, че си тръгнахте от политиката обидена?

Не, не обидена. Аз си тръгнах, защото политическият ландшафт, както аз му казвам, стана такъв, че аз вече не се вписвах в него. И си казах: дотук. И се радвам, защото аз дойдох и бях в политиката, когато имаше много повече принципност и много повече морал, много по-голямо желание да се работи за България, а не за себе си. Вие виждате, че сега не е вече точно така. А и човек трябва да знае кога да се оттегли. Напредвах с годините и си казах: стига, дотук съм. Мисля, че си тръгнах в правилния момент.

- Какво непременно искате да запомнят от Вас Вашите последователи?

Че политиката се прави с морал и с търпение. С разум. Не само с интереси.