Средата за сигурност е много динамична


Голямата заплаха за сигурността на Европа не може да се спре: ултраконсервативните радикални идеологии, които преминават през границите ни. Тезата е на експерта по национална сигурност Славчо Велков.

Който твърди още, че:

На България й е необходима нова стратегия за сигурност.


Политиката на Великите сили, свързана с производството и търговията с оръжие, се отразява на съдбата на по-малки държави.

Религиите са тези, които трябва да се обединят в противодействие на тероризма

Политиците да внимават какво говорят.Визитка:

Той е експерт по национална сигурност и борба с тероризма, депутат от ПГ на БСП-Лява България, от гражданската квота. Избран от Пазарджишкия избирателен район.

Малко известен факт е, че е бил в екипа на президента Георги Първанов по освобождаването на българските медицински сестри в Либия. Според неговия колега в парламента и журналист Тома Томов, Славчо Велков е „българският Джеймс Бонд", който влеза в политиката.
На 24 години командва батальон от първоешелонна дивизия.
Бил със специални мисии зад граница. Многократно е участвал в решаването на казуси с български граждани зад граница: в Либия, Обединени Арабски Емирства, Иран, Сомалия, Малайзия, последният, от които – през 2016г.
Сред тайните му мисии е активната му роля в разрешаването на заложническа криза с двамата български граждани в Малайзия, осъдени на смърт. Сред негова среща с палестинкия лидер Махмуд Абас, присъдата на българите е променена на 15 години затвор и 15 удара с тояги.
„На никого не пожелавам това, което се случи на президента Първанов – да посреща ковчези, защото това го няма по Конституция. Ние с него между другото посрещахме и отрязани глави за съжаление“, разказва Славчо Велков, намеквайки за отвлечените край Мосул през 2004-а двама български шофьори, а по-късно обезглавени. След спецакция на разузнаването телата им бяха докарани в България.
Славчо Велков е бил ръководител на група за противодействие на въздушния тероризъм и осигуряване на полети в направления Близък изток, Западна и Северна Африка и азиатско-тихоокеанския регион като инспектор в структурата на тогавашното Четвърто управление – МВР, включително и в службата за сигурност на СО „БГА”.Работил е в състава на дипломатически мисии на България зад граница в Западна Африка, Близкия изток, Северна Африка с дипломатически ранг – аташе, а като анализатор на Центъра за Близкоизточни изследвания и в държави в Персийския залив (Ирак, Иран, Саудитска Арабия, Обединени Арабски Емирства).
От март тази година Славчо Велков е народен представител.
В началото на август той бе любезен да отговори на няколко блиц въпроса на в. „ Трибуна Арсенал“, по актуални въпроси на деня и националната ни сигурност.
Г-н Велков, как да разчита България в момента заплахите, които идват и от север, и от юг за нея ?

Това, което се случва в Германия, Франция, Холандия, Швеция, Белгия, също е еманация на онова, което идва от юг. И следва да ги разчита като държава, която трябва да си брани териториалната и национална сигурност. Ако имате предвид терористичните заплахи, тези, свързани с бежанските потоци, трябва да ги разчитаме не в контекста на противодействие на тероризма, на заплахите от бежански потоци, а отчитайки на първо място националния интерес, и на второ място това, че България е външна граница на ЕС. Но тук вече говорим за общоевропейски политики.А кое е по-страшно за националната ни сигурност: суджуците в държавата, списъкът на Ердоган или това, което става в българския парламент?
Вижте, суджукът определено може да представлява заплаха, ако ти заседне на гърлото и не можеш да го преглътнеш. Тогава може да се задавиш. Изходът да е фатален. Казвам го колкото на шега, толкова и сериозно.
Политиката на Ердоган, при нея последствията могат да са много сериозни, ако ние не разчетем вярно признаците на заплаха, която може да се формира от подобна политика. Тъй като в момента в Турция текат изключително сериозни процеси, аз бих ги нарекъл военно- политически процеси, и там сега покрай сухото гори и суровото и всичко е в параграф: Терористична заплаха, терористична заплаха, терористична заплаха. В това число и разпространените слухове за 77 българи в „черен списък“. Преди няколко дни бяха задържани и две български гражданки и после освободени, но едната е там на разположение на властите. Всичко това показва, че средата за сигурност е много динамична, че се променя непрекъснато и че тези, които отговарят за сигурността на държавата трябва да си дават ясно сметка, че не може да се подхожда с методите и способите от преди миналата година, а дори и от преди три месеца.В каква степен „черният списък“ на Ердоган с българи в него, може да се окаже и капан за „кабинета Борисов“ и да развали демонстрираните приятелски отношения между двамата лидери? И можем ли в този контект да очакваме у нас отново „лов на вещици“, както се случи миналото и по- миналото лято у нас, по отношение на турски граждани?Не, не бих го нарекъл така, още повече, че този списък официално не беше публикуван, не беше получен и отговор от турска страна. Аз го виждах този списък, той е на Министерството на вътрешните работи на Турция и там са цитирани много държави. България и Испания са с най- малко хора, като не говоря за тези 77 човека, а за 21, които те твърдят, че били депортирани, но се оказа, че не е вярно. Що се касае до тези 77 българи в черния списък, те могат да стигнат такава бройка, но ако там се включат и български политици.Знаем, че имаше забрана за такива да пътуват и те бяха от една определена партия.Напоследък имаше доста публикации за българския ВПК и по –специално за износа за българско оръжие в Азия, в това число и пътуващо като дипломатически пратки от трета страна. До каква степен това почива на реални факти или е чиста проба пазарен конкурентен удар?

Да уточня: не става дума за Азия, а за района на Близкия Изток и района на Персийския залив.Основният поток на българско оръжие, но не от държавна фирма, а от частни, подчертавам, е през Саудитска Арабия, която има претенциите да доминира в района и да снабдява всички там. Включително това оръжие попада в радикални групировки там. Иначе, що се отнася за този район, е вярно. Изнася се от български фирми, не е малко това оръжие, но то е с посредници американски фирми. Там нищо не може да стане без американците. Така че, колкото и да ни е криво, ние косвено участваме в създаването и формирането на напрежение и бежански потоци, тъй като оръжието е стока, която се използва да причинява смърт, а не да се консумира.


Отпаднаха ли заплахите от бежанска вълна и радикален екстремизъм в България, според вас ?

Не, не са отпаднали. Заплахата от бежанска вълна не е отпаднала, защото бежанският поток си продължава, макар и не видно на повърхността. Виждате, че управляващие постоянно твърдят, че бежанският натиск е нулев, но ежедневно, включително и вчера, около приграничната полоса бяха заловени хора, които минават границата ни. Тази заплаха си стои, тя е и за Европа. Според мен тепърва тези проблеми ще се развиват и ще продължават да формират заплахи за националната ни сигурност, но и не само за България, а и за останалите европейски страни. Но знаете ли, това не е най- голямата заплаха за националната ни сигурност- преминаването на хора. Голямата заплаха е онова, което не може да се спре: ултраконсервативните радикални идеологии преминават през границита ни безпроблемно. Това е видно от ставащото в Лондон, Манчестър, Литва, Берлин и къде ли още не.Ние островче на спокойствието ли сме или островче на скритата информация?Ние не сме островче на спокойствието, в никакъв случай, не сме и бронирани от такива заплахи, в никакъв случай. Но може да се каже, че ние сме един от транзитните пътища по Балканския маршрут за преминаването на хора. И не бих твърдял, че сме островче на спокойствието.