Н.Пр. Мсауил: Трябва да развием в нови посоки приятелските си отношения


Той идва от страна с 38 милиона души, нареждащи я на 36-то място в света по население. Страна с древна, богата и пъстра история.
До преди няколко години името на родината му беше във всички новини. От онези,трудните новини. Днес е различно.
И той е идин от тези, които работят за новата история и новите години на Ирак.
За новите проекции на двустранното сътрудничество между двете страни.
Полицейското, заради което бе в Казанълк, е само щрих от това.

За първия дипломат на Ирак в България- Н. Пр. Джасим Нима Мсауил, България е поредното му дипломатическо назначеине. Тук е от 8 месеца. Преди това е бил на дипломатическа работа в Канада, Германия и други.
Н.Пр. Мсауил е дипломат от кариерата, завършил международни отношения. Баща на 4 деца.

Ваше Превъзходителство, за първи път сте в Долината на розите и в Казанлък. Въпреки малкото време, с което разполагахте тук, успяхте да посетите някои от емблемите на този край- Тракиската гробница в Казанлък, могилата Шушманец, Музеят на розата, храм „Рождество Христово“ край Шипка. Какви са впечатленията ви от района?


За мен е огромно удоволствие да посетя Казанлък. Тук етолкова красиво и ви обещавам, че много скоро ще дойда отново. Много ми харесаха местата, които посетих днес и с удоволствие ще се върна отново. Хората тук са много внимателни, много любезни и се усеща гостоприемството. Това ме вдъхновява и ми дава още повече желание и стимул да дойда отново в района.

Приветствахте в Казанлък ваши висши полицейски служители, които преминаха успешно обучителния курс в Школата на МВР към Академията на МВР. Как оценявате получената тук подготовка, по отонещине на реализацията им в Ирак?
Ние имаме нужда от знанията и уменията на българската страна в тази посока и когато нашите полицейски служители се завърнат в Ирак, те ще прилагат по- успешно правото и законите. Тук те получават много знания и умения от техните български колеги при обмяната на опит. И двете страни се борим с организирана престъпност и тероризма, така че имаме и обща цел. Тези опитности са много полезни за нашите полицейски служители.


България и Ирак не са толкова отдалечени страни една от друга, вече 6 десетилетия имаме създадини и официални двустранни отношения. Въпреки това, мноого още има какво да се желае по отношение на партньорството ни, което да носи ползи и за двете страни. В този смисъл, къде сполер вас са нишите и възможностите това двустранно партньорство да се развива?
Ние имаме много добри приятелски отношения, както знаем от миналото. Те датират от преди 61 години. И тези много добри приятелски отношения трябва да бъдат възобновени, за да бъдат задълбочени. Още с пристигането ми преди 8 месеца, започах да се срещам с различни официални български лица, за да активирам и провокирам по –задълбочени отношения, да ги развием в нови посоки. Сега започваме в посока на земеделието – сътрудничество между университети в двете страни,като се надявам иракски студенти да имат възможност за качествено образование тук и в най- близко бъдеще се надявам да подпишем няколко споразумения за двустранни сътрудничества между Българи и Ирак, в сферата на земеделието, библиотечното дело и с Министерство на културата.
И със сигурност бих дошъл в Казанлък отново. Защото е прекрасен този град и много ми хареса.