Фестивалът “Здравей, Здраве!“, който се проведе в Казанлък, събра стотици ценители на здравословния начин на живот в парк “Тюлбето”. Основен вдъхновител и организатор на събитието, което тази година бе включено в официалната програма на Празника на розата, е Нина Бойчева. Жена, спортен тип, на която веднага личи, че живее в съгласие с природата. Увлича се отдавна по ароматотерапията, билколечението, масажа и приготвянето на лечебни тинктури и мехлеми. Още по-отдавна е страстта ѝ към паневритмията – изкуството на здравословната гимнастика като духовна практика, съчетала движение, музика и идея – като животворен извор на здраве и душевен мир. Паневритмията, практикувана от последователите на Петър Дънов. Вече осем години Нина води курс по паневритмия за начинаещи. Обича излетите сред природата, живее здравословно.

И като повечето казанлъчани, оказва се, оставила е поне половината си съзнателен живот в...”Арсенал”. За Нина това е “направо – цял един живот!”. На “Арсенал” тя отдавна иска да благодари за протегнатата ръка. Когато фестивалът на здравето прохожда в Казанлък по нейна идея преди седем години, именно Домът на културата на “Арсенал” приема домакинството на форума. След Пловдив тогава Казанлък е вторият град, който организира подобно събитие. Сега вече се прави на много места, но в началото, точно когато има нужда от подкрепа, стопаните от “Арсенал” приемат Нина и сподвижниците ѝ с широко сърце. Тя никога не забравя това. Впечатлена е от директора на дома Христо Стоянов и от хората край него, които ѝ помагат много.

Сегашното седмо издание – с проведени пет в ДК “Арсенал” и едно онлайн през миналата година на пандемия, за пръв се провежда под патронажа на кмета Галина Стоянова.
Освен с Нина Бойчева, “Трибуна Арсенал” среща читателите си и с един от най-интересните участници – сертифицираният ароматотерапевт Виолета Маринова.


Нина Бойчева: “Здравей, Здраве” е мисия

Всичко някога тръгва от един разговор с организатора на инициативата в Пловдив, Живко Стоилов, когато той прави петия си фестивал. Нина Бойчева поема идеята и в Казанлък да се организира форум, който да популяризира здравословния начин на живот във всичките му аспекти – физическо, емоционално, ментално и духовно здраве. Тя вярва, че начинанието – да се създаде информираност, която да провокира интереса на хората към този начин на живот, си струва. “Уникален е фактът, че целият организаторски екип, лектори, треньори и преподаватели, участват напълно доброволно и безвъзмездно в подкрепа на каузата за здравословен и благополучен живот за всички граждани на нашето общество. В този смисъл фестивалът е мисия!”, споделя Нина.
Още в началото тя открива неочаквана подкрепа сред съгражданите си. Фестивалът прохожда с помощта на съмишленици без никакъв бюджет, само с огромен ентусиазъм. Помагат група дейни дами, читалище “Възродена искра”, сдружение “Бъдеще за децата”. Нина иска да благодари на всички, но отчита, че поименно е невъзможно. Редят се дни, пълни с много и интересни лекции, работилници, практики, демонстрации и занимания с деца, изложение на здравословното хранене, базар, концерти, изложба... Тази година за пръв път бе на открито, заради пандемията, но събитието минава повече от добре – заради чистия въздух и хубавото време.
Изданието 2021 за пръв път бе в официалната общинска програма за Фестивала на розата, за което Нина Бойчева също благодари. Лекциите се четоха от 14 лектори в отдела на библиотека “Искра” в препълнения двор на Константин Бозвелиев в квартал “Кулата”.
“Успяхме да представим различни дихателни техники, упражнения, йога – едно многообразие от практики, спомагащи за здравето на човека”, разказва не без вълнение Нина. Певците от поп школата на Мариана Мъгева и малките художници на Ренина Лекова от НЧ ”Възродена Искра 2000” радваха гостите на “Тюлбето” с песни и импровизирана изложба. Работилнички за децата, зумба с Гери, състезание по ориентиране, езда с конете от базата в Голямо Дряново, остават още в спомените на участниците.
Като патрон на “Здравей, Здраве!” ‘2021, Общината осигури подаръци за лекторите на събитието. ”Безкрайно благодарим на Община Казанлък за подкрепата, ние бяхме част от празника на нашия град! Благодарим на всички, които ни подадоха ръка, за да осъществим уникалния фестивал на здравословния живот. До нови срещи, бъдете здрави!”, държи да сподели Бойчева.

Виолета Маринова: Ароматни пътешествия

Истинско пътешествие в света на ароматите предложи на фестивала един от лекторите, Виолета Маринова, сертифициран холистичен ароматерапевт, член на IAHT - Международният алианс на холистичните ароматерапевти. Нейният споделен с публиката опит, като специалист по техниката Aroma Touch Technique и уелнес консултант на doTERRA, натрупан след обучения в Centre of Excellence, Institute Tisserand, предизвика изключителен интерес сред публиката на „Здравей, Здраве!“.
„От 17 500 видове растения могат да се добият едва 3000 вида етерични масла. И само 300 от тях се произвеждат. Ние в Казанлък сме щастливи, че добиваме едно от най-ценните от тях – розовото масло“, казва Виолета Маринова. Тя абсолютно вярва, че здравословните ни проблеми могат да намерят всичките си решения в здравословния начин на живот и ефекта на ароматотерапията. Тя е ефективна за физическите, психическите и емоционални проблеми. За непосветените в това лечение, което граничи с изкуството, откритието, че за всяка болка има билка, е новина, която идва със знанието, че има как да ползваме полезните качества на растителните екстракти за лечението на телата, умовете и душите си. И още древните са го знаели. Когато красавицата Клеопатра плавала с кораба си по Нил, била заобиколена от розови листа, пръснати от нейната свита по водите на митичната река. „Съвремието преоткрива правилото, че природата е първото лекарство на човека“, - казва Маринова. - В миналото се трупа само емпиричен опит на различните народи по света, но днес с етеричните масла се правят все повече клинични изследвания и се доказват лечебните им качества. Тайната на терапията с аромати е във възгледа, че тя подхожда към човека като към едно цяло от ум, сърце и тяло“ – типичен холистичен подход към здравето, който става все по-популярен, поставяйки ароматотерапията като активно допълваща функционалната медицина терапия. А ролята ѝ за доброто емоционално състояние, което е в основата на цялото ни здраве, е направо незаменима“.

Дъхът на природата: лек за 80% от дневните ни болки

80% от ежедневните ни неразположения са преодолими чрез лечение с природни аромати, казва ароматотерапевтът. Нещо повече, знае го и от личен опит.
Маслата от лавандула, розмарин, евкалипт, куркума, тамян и мента облекчават болката от възпаления. Майораната, джинджифилът, кипарисът, лимоновата трева, лавандулата и евкалиптът – мускулните болки. За здравето на костите природата е създала хвойната, ментата, лавандулата, тамянът и гаултерията.
Главоболието минава в комбинация на капки тамян, лавандула, розмарин, мента и евкалипт. Имунната система бори вирусите с комбинация от тамян, лимон, онгард и чаено дърво, даже при децата. Болестта на съвремието – депресията, има решение в лечението с екстракти от цитруси, тамян, иланг-иланг, жасмин, салвия, лавандула, гераниум, нероли… Тревожността, която прелива в паник атаки, намалява благодарене на маслата от цитруси, мента, роза и гераниум, кори от сандалово дърво, пачули, хиноки, нетивер и смоли от тамян и смирна.

Природният лек на застоялия живот, който довежда ставните и сухожилни болки, се крие в маслата от розмарин, лайка, лавандула, тамян и копайба и още – куркума, карамфил, джинджифил, безсмъртниче… Има и решение за менструалните болки. Отново с див портокал, тамян, майорана, мента, бергамон, салвия. „Бичът на деня“ - високото кръвно, се нормализира с лавандула, иланг-иланг, майорана.

Но самолечението не може да помогне, дори е опасно, казва Виолета Маринова. Маслата и екстрактите са концентрирани, силни продукти и само веща намеса на специалист може да ги комбинира в здравословни дози, подчертава сертифицираният терапевт. 16 мл екстракт от лимон, събран в миниатюрно шишенце, например, е равен на цели 50-60 лимона! Внимателната работа на ароматотерапевта се изисква и поради факта, че някои масла се прилагат върху кожата, други – се вдишват, трети могат и да се пият в точна комбинация. Има кремове, маски, шампоани… Едни се прилагат профилактично, други – при клинична картина. Понякога са нужни и специални приспособления – например инхалер. Особено внимателно трябва да се подхожда при децата, където често маслата се разреждат допълнително. Ефектът от ароматотерапията е силен, екстрактът достига до всяка клетка на тялото само за 20 минути. А маслата са вече много достъпни.

Маринова може да разказва за ароматите и терапията с тях безкрайно. Защото им вярва. Не забравя, че нейната тайна е формулата: „арома“ – силен, приятен аромат, „терапия“ – изцеление. Но тая тайна не е проста работа, макар така да изглежда понякога. Посвещението в нея не е за всеки, само за този, който наистина го търси. Не е и нужно, защото, който иска здравословен начин на живот, може да го живее с помощта на специалист. Виолета Маринова и останалите 13 лектори на „Здравей, Здраве!“ показаха, че у нас такива има.

Диана Рамналиева, автор във в. „Трибуна Арсенал“