Мисълта е на руския учен-енциклопедист Дмитрий Менделеев, автор на класическия труд „Основи на химията“ и създател на периодичната система на елементите, известна като Менделеева таблица. От тази мисъл се ръководи в своя житейски и професионален път директорът на Професионална гимназия „ИванХаджиенов“ Мариана Демирева.

Завършила е със златен медал Математическата гимназия в Казанлък. Висшето си образование завършва в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, специалност „Химия“. Преподава по химия и опазване на околната среда от 1980 година. Била е учител в няколко основни училища, като най-ярък спомен й остава работата в ОУ „Паисий Хилендарски“ в Казанлък, където среща изключителни колеги и педагози.

От 2005 година е учител в ПГ „Иван Хаджиенов“, през 2008 година става помощник-директор, а от 2012-а е директор на същото училище.Притежава Първа квалификационна степен за учител. Член е на Местната коалиция „Алтернативата на гражданите“.

„В основата на всичко е трудът. Човек трябва да мине през трудностите, за да се развие“, смята Мариана Демирева.

- Г-жо Демирева, тази година ПГ „Иван Хаджиенов“ навършва 95 години. Вероятно плановете за честване на годишнината са били по-различни, но независимо от това, как отбелязвате патронния празник?

- В края на месец април по традиция всички наши ученици и колеги дефилират по улиците на Казанлък в празнично шествие „Парад на професиите“. А концертът „Механо и приятели” трябваше да събере на една сцена талантите на поколения хаджиеновци. За съжаление, плановете ни се разминаха с действителността, но очакваме през октомври да отбележим юбилея заедно. В гимназията се обучават ученици в 4 специалности - „Компютърна техника и технологии“, „Строителство и архитектура“, „Машини и системи с цифрово-програмно управление“ и „Мехатроника“. Така, както учебният процес водим дистанционно през платформата Microsoft Teams, виртуално отбелязахме и патронния празник – с видео визитки на 4-те професии; с интерактивна анкета „Механото празнува”, в която предложихме на наши ученици, на кандидат-гимназисти и на граждани, да споделят свои впечатления и да разгледат постиженията ни, които наистина не са малко.

- Между „Арсенал“ и Механотехникума има здрава връзка, продължаваща повече от половин век. Факт е, че и заводът в Казанлък, и училището са връстници. Как оценявате това в исторически план и днес?

- В миналото и днес „Арсенал“ и Механотехникумът са едно цяло. От годините на новооснованото техническо училище в града ни до наши дни помежду ни съществува здрава връзка. Училище, подготвящо кадри за машиностроенето, и фирма, която осъществява реализирането им в производствения процес, са взаимно допълващи се институции. От 2015 година досега през производствените структури на предприятието са преминали практическо обучение 160 възпитаници на нашата гимназия. Благодарни сме за подадената ръка отстрана на „Арсенал“, за приятелското рамо, за подкрепата. Всяка нова идея отстрана на училищното ръководство е реализирана с подкрепата на фирмата. Така, в годините назад се е зародила и реализирала специалността ГАПС. По-късно се отправя поглед към машините с ЦПУ. Тази специалност набира изключително голяма скорост през последните години, отново благодарение на далновидното ръководство на „Арсенал“ АД. И в наше време, по инициатива на генералния директор на дружеството инж. Николай Ибушев и с безценната подкрепа от негова страна, успяхме да открием и да развием най-младата и модерна специалност в гимназията – "Мехатроника“.

Тъй като стана въпрос за празници, „Арсенал“ отбеляза 95 години от преместването на завода в Казанлък, а ние честваме 95 години от основаването на техническото училище в града, което става благодарение дарението от 1 млн. златни лева на нашия съгражданин Иван Хаджиенов.
Така, както можем усърдно да работим и да довеждаме работата до успешен край, така и училището, и заводът честваме празниците си. Заедно, като един организъм. Приятно е в началото на учебната година през месец октомври да пулсираме в ритъма на арсеналския празник, а в края на учебната година, през месец април – арсеналци да са наши гости. С „Арсенал“ имаме и друг общ празник – училищният „ТехноФест“. За пета поредна година заедно ще се подготвим. Този път в ситуация на извънредна епидемиологична обстановка в страната. Ще празнуваме виртуално. Екипът на гимназията е щастлив с такъв партньор до себе си. От разстоянието на времето считам, че това е съдба – заедно можем повече, проверено и доказано.

- Един от най-успешните партньори на гимназията в дуалното обучение е „Арсенал“. Освен това, фирмата подпомага инициативи на училището. Какво, според Вас, дава това сътрудничество и може ли то да бъде пример в професионалното образование у нас?

- Изключително ползотворно сътрудничество между училището и фирмата. Благодарение на подадената здрава десница отстрана на „Арсенал“, проектът ДОМИНО – за въвеждане на дуалното обучение в България по швейцарския модел, бе доведен до успешен край. Защото ние, първите, бяхме и сме достатъчно отговорни, но не ни е лесно. Ние вървяхме по нов, неотъпкан път. От първите зависи колко успешни ще са следващите. И неслучайно, както„Арсенал“ АД, така и ПГ „Иван Хаджиенов“, са разпознаваеми в цялата страна сред фирми и училища. Не без основание други професионални гимназии, от други градове, мечтаят да имат за свой партньор „Арсенал“. Благодарни сме! И такива трябва да са всички жители на общината. Новите специалности в направление „Машиностроене“ подготвят качествени кадри не само за „Арсенал“. Тези наши възпитаници запълват потребностите от специалисти в сектор „Машиностроене“ и в другите местни фирми. Срещаме пълно разбиране и подкрепа в лицето на г-н Николай Ибушев, г-н Владимир Чучумишев, г-н Николай Куцаров. Твърдя, че нашите взаимоотношения са модел за подражание и алгоритъм за работа между професионалните гимназии и техните фирми партньори в страната.

- През последните години Механотехникумът се радва на нов подем, той се преобрази във всяко отношение. Какви са най-големите успехи и какво все още искате да постигнете?

- Стремим се към модерна материална база, приемаме все по-ученолюбиви и мотивирани ученици,разчитам на изключително трудолюбив и неуморен екип от учители и служители. В навечерието на юбилейната 95-а годишнина от основаването на училището възпитаникът на Механото Йордан Караколев, управител на фирма в София, дари на училището средстваза закупуване на професионална техниказа оборудване на работилница със съвременни машини по практика. Оборудването е задвете специалности от направление „Машиностроене“ – „Машини и системи с ЦПУ“ и „Мехатроника“.Верни на девиза си „Креативни, технични, различни”, първи в областта сформирахме ученически Гвардейски отряд и ученически Духов оркестър, които ще представляват Казанлък при официални събития. Предстои връчване на знамето на Осми ученически гвардейски отряд при ПГ „Иван Хаджиенвов“ и връчване на тамбурмажора на ученическия Гвардейски духов оркестър на официална церемония. Срещнахме пълна подкрепа от Община Казанлък в лицето на кмета Галина Стоянова за организиране на общоградско тържество. Гвардейските униформи вече са в училището ни. Изпълнението им е финансирано от дарения на общинските съветници от Местната коалиция „Алтернативата на гражданите“, както и от още две фирми в Казанлък, едната от които е партньор на училището в дуалното обучение. За първа година имаме и дарителска награда „Ученик на годината” със стипендия от 1000 лева, осигурена от възпитаника на Механото Момчил Тодоров от випуск‘2006 година. Носител на наградата е зрелостникът Стоян Петров от ХІІ б клас, специалност „Строителство и архитектура“. Така дарителската мисия на Иван Хаджиенов вдъхновява и днес.

Подготвяме и напълно обновена музейна сбирка, представяща почти вековното ни наследство и успехите, предстои издаването на книга за постиженията на училището, като и за двете инициативи ни подкрепят партньорски фирми на гимназията. Вчест на празника, по идея на нашия екип, композиторът Хайгашот Агасян и поетесата Надежда Захариевасътвориха тържествена песен за Механотехникума, която се превърна в химн на училището. За да го има химнът, също получихме дарение от фирма в Казанлък, която е наш партньор. За тези добрини си струва да се говори, да се пише, да се знае. Удоволствие е да се работи с партньорите и приятелите на гимназията! Вече отправяме поглед към подобряване материалната база на корпуса за практическо обучение.

- В навечерието на 24 май и по случай 95-годишнината на Механотехникума какви са Вашите пожелания?

- На емблематичното за града и региона ни техническо училище Механото, на учениците, родителите, служителите, партньорите, приятелите и съмишлениците пожелавам здраве и дълголетие. Нека се множат успехите. Нека инициираме и реализираме нови идеи, да творим, да градим. Да продължим заедно да пазим традициите и да развиваме новаторския дух.Да оставяме светли следи за идните поколения!
Благодаря на всички хаджиеновци и приятели за всеотдайността и красивите отношения, които създадохме заедно!

Поздравление от Мариана Димирева по случай 24 май:

Скъпи ученици и родители, уважаеми колеги учители и служители,

Поздравявам Ви с най-светлия празник на българската духовност – 24-и май, символ на достойнство, традиция, идентичност. Празникът на буквите, на словото, на просветата! Нека славим заедно Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Да се поклоним заедно пред делото на Светите братя Кирил и Методий! Да се поклоним пред делото на всеки, който се труди за грамотност, знание и духовно величие.

Защото словото и книгата могат да ни отведат до необятни светове и до прекрасни изживявания. Защото в този ден поклон заслужават учителите, които всеотдайно и неуморно изграждат духовната крепост на знанието. Поклон пред труда на академичната общност, на културните дейци, на творците.

Бъдете здрави! Нека със силата на словото успяваме да покоряваме върхове, да преследваме мечти, да израстваме, да успяваме.

На добър час на всички зрелостници пред прага на истинския живот! Дерзайте!

Честит празник!