На 28-ми септември, ще станем свидетели на изключително рядък феномен! Рано сутрин в понеделник ще имаме възможността да видим съвпадението на пълно лунно затъмнение със супер луна и жетварска луна. Феноменът няма да може да бъде видян отново преди 2033г.

Само едно на всеки три лунни затъмнения е пълно. Броят на видимите и в двете полукълба подобни явления не надвишава 5 за 10 години. Жетварската луна в Северното полукълбо е пълнолуние, което се пада близо до есенното равноденствие, а Супер луна се нарича съвпадението на пълнолуние или новолуние с най-близкото приближаване на Луната до Земята. Тя се случва веднъж на 412 денонощия, когато спътникът ни се намира с около 50 хиляди километра по-близо до Земята.

Комбинацията от тези три астрономически явления е изключителна рядкост, в резултат на която Луната ще блесне в кървавочервен цвят на западния хоризонт около 5:30 часа. Всички ентусиасти и любители на астрономията ще могат да наблюдават феномена между 5:11 и 5:32 часа сутринта, българско време, в понеделник на 28-ми септември.