Върнаха рядка находка, открадната от антично погребение

Удълженият череп, откраднат през есента от разкопките на гробница от античната Августа Траяна в областния град, в района на „Зеленият клин“, е намерен днес, оставен в син сак, в близост до разкопките. Информацията е от Регионалния исторически музей (РИМ) в Стара Загора.

Цялата история, достойна за перото на автори от рода на Агата Кристи, остава незавършена – неизвестно остава защо е извършена кражбата и какво е мотивирало извършителят да върне похитеното.

Черепът със специфична удължена форма беше откраднат в края на месец септември 2022 г. от гробното съоръжение, част от античния некропол на Августа Траяна, който бе разкрит по време на ВиК-ремонтите в споменатата част на Стара Загора.

Скелетът, на който принадлежи черепът, е проучен от антрополози, които установяват, че е на млада жена (около 25-годишна възраст). Черепът е удължен посредством две превръзки, които са поставени, когато жената е била на около едногодишна възраст.

Рядката находка вече е прибрана във фондохранилището на Регионалния музей и ще бъде комплектована заедно със скелета, на който принадлежи.

От музея изразяват благодарност на лицето, което е върнало рядката антична находка.