В натежалата августовска вечер залезът потече като гъст мед по склона на "Тюлбето", между крачещи по алеите хора. В приглушената светлина звуци проблясваха по струните на поетите и се разтваряха в музика на Третия национален конкурс "Поети с китара Казанлък '2023". Той отново бе част от празниците, посветени на тракийските царе, и осмото издание на Джазфест - Казанлък, чиито основател и организатор е известната поп изпълнителка Надя Тончева.

На сцената до тракийската гробница се изправиха майсторите от цяла България - Диан Максимов, дует "Морски струни", дует „Келтик", Красимир Йорданов, Петко Славов, Пламен Димитров, Пламен Сивов, Румен Спасов и Явор Георгиев.

В конкурса с награден характер наградата на публиката взе Петко Славов. Специалната награда - китара Kremona Guitars “F15”, предоставена от фабрика "Кремона" и поднесена от Теодора Димчева, получи Пламен Димитров.

Награда за най-оригинален текст и покана за самостоятелен концерт в ЛХМ „Чудомир“спечелиха Иван Ненков и съпругата му Живка Митова (дует „Морски струни“). Те представиха и авторския си албум "ЗАВРЪЩАНЕ В ИТАКА", както и последната книга на Иван Ненков "СУТРИН РАНО, ВЕЧЕР КЪСНО" (текстове на песни). „Книгата „песносбирка-стихопойка“ съдържа 75 мои хита, писани за различни български поп-рок групи и изпълнители, а дискът - 15 авторски песни, като част от тях са по стихове на Петя Дубарова, Ангел Малинов, Първан Стефанов, Балчо Балчев, Керана Ангелова, с музика и от Асен Масларски, Стефан Диомов, Елена Щербакова и др...“, сподели авторът. А Мирослав Найденов и групата му се погрижиха за настроението, докато младите доброволци преброиха гласовете на публиката. Но най-голямата награда беше за нас, зрителите, с емоционалното преживяване в мелодия и рими.

Събитието продължи в „Ню Йорк Пъб“ - Казанлък, където Надя Тончева и бардовете създадоха изключително вълнуваща атмосфера. Артистите показаха впечатляващо уважение помежду си, подкрепа и радост, че са заедно...Светът на музиката е различен и обитаван от неземни хора...

Автор: Мирослава Енева