Земята на кукерите се представя в Казанлък
„Кукерландия” или Земята на кукерите се представя в Казанлък на 8 януари. Това е уникална фотоизложба, събрала най-доброто от снимките, направени на кукери и кукерски обичаи, която ще бъде експонирана в Музея на фотографията в Казанлък. Началото е в 17.30 часа, тази сряда.

„Кукерландия” се провежда по време на маскарадния фестивал в Ямбол. Възниква през 2005 г. по идея на Георги и Константин Зайкови, подета от няколко души, а по-късно и от някои местни институции.

През 2020 година, в края на месец февруари, фотоизложбата „Кукерландия” ще навърши 16 години. Тя дебютира през 2005 година, а от следващата 2006-а има и конкурсен характер. Следващите години конкурсът прераства в международен.

Първоначално само фотоизложбата носи името „Кукерландия”. След няколко години името е възприето за целия кукерски фестивал, споделя Константин Зайков, единият от двамата основатели на изложбата, посветена на кукерите. Със своята страховитост те гонят злите духове и изпълняват ритуали за плодородие и човешко щастие и здраве. Кукерският ритуал е дълбоко символичен, много колоритен и обичан от българите.

Фотоконкурс „Кукерландия” представлява своеобразно публично-частно партньорство между общински, частни и неправителствени организации и е положителен пример за организация в областта на културата. Провежда се всяка година по време на маскарадния фестивал в град Ямбол през месец февруари. Обект на снимките са маскирани и костюмирани хора от България и други страни, изпълняващи специални ритуали и обредни танци.

По регламент участващите в конкурса фотографи могат да изпращат до пет авторски снимки. Селектираните фотографии се отпечатват, рамкират и се подреждат в зала на галерия „Жорж Папазов” в Ямбол. Часове преди откриването на изложбата жури от авторитети гласува отново анонимно за всяка снимка по десетобалната система и излъчва призовите фотографии. Тогава се обявяват авторите за широката публика.

В момента „Кукерландия” разполага с най-богатата и качествена колекция от фотографии на снимки на кукери – българските ендимични, маскирани фигури, които прогонват всички злини. В представителна извадка участват от 20 до 60 фотографии. Такава е изложбата „Най-доброто от КУКЕРЛАНДИЯ”, която ХГ „Жорж Папазов” излага в Пловдив, Габрово, Одрин, Велико Търново, а на 8 януари 2020 г. в Казанлък.