Представят тракийския  птицеглав кораб

На 22 септември от 12.00 ч. на язовир "Копринка" ще бъде представен тракийският птицеглав боен кораб, кръстен на тракийския цар Севт ІІІ. Корабът е изработен изцяло от дърво, дълъг е близо 20 метра и е широк малко над 4 м. Той е копие на слънчевите ладии, открити върху барелефите от гробницата на египетския фараон Рамзес ІІІ край Луксор, обяснява авторът на проекта „Археосвят - по пътя на великите“ Атанас Димитров.

По негова информация, дадена на брифинг край язовир "Копринка" на 19 октомври 2018 година, корабът "Севт III" е постижение на действащата експериментална морска археология. Всичко в кораба е съобразено с историческата епоха – не само плавателните елементи, но и дрехите, съдовете, изобщо цялото оборудване ще говори за бронзовата епоха от 1700 година пр. Христа. Пак по неговите думи тогава, той трябваше да е готов за тазгодишния Празник на розата.

Основните дейности по изработката на съоръжението са изпълнени от никополския майстор на лодки Майдън Алиев. Това е втората лодка с подобни размери след първия кораб на името на цар „Резос“, който бе пуснат на вода преди малко повече от 5 години.