Носител на фотографския Икар подрежда изложба в Казанлък

На 6 октомври Музеят на фотографията и съвременните визуални изкуства ще бъде домакин на изложба, подредена от един от доайените на българската фотография – доц. Петър Абаджиев. На 20 май т.г. той навърши 80 години. От 1959 г. работи активно в областта на художествената фотография. Бил е ръководител на класове по художествена и приложна фотография в НАТФИЗ “Кр. Сарафов”. От 1996 г. до днес е преподавател в Нов български университет, а от 2011 г. води курсове във Факултета по журналистика.

Петър Абаджиев има над 40 авторски изложби в София, Каварна, Ловеч, Варна, Силистра, Пловдив, Търново, Благоевград, Варна, Русе, Добрич, Бургас, както и в Берлин, Виена, Варшава, Катовице, Рига.


В годините 1975-2016 участвува в над 50 общи изложби в България и чужбина - Япония, Франция, Финландия, Бразилия, Германия, Русия, Унгария, Полша, Литва, Югославия, Гърция, Англия, Италия, Испания, откъдето има редица награди.


През 2008 г. е удостоен със златната статуетка на Фотографската академия за цялостно творчество, през 2016-а получава плакета на фотографската академия.
Изработил е илюстрациите и оформлението на каталози и рекламни материали на редица водещи български и чуждестранни фирми. Негови кадри са илюстрирали стихосбирката „Отворена врата” на Керанка Далакманска. Има над 350 публикации в български издания, както и в специализирани издания в Германия, Полша, Гърция,Унгария, изнасял е доклади на международни симпозиуми.


Член е на редколегиите на списание “Българско фото” и е участвал при създаването на излизащото в периода 1999-2002 г. списание “Фотооко”, както и на списанията Digital Photo-Video Magazine и „Фотомания“.


Роден е в морската столица Варна, но професионалният му път преминава в София, където неговият принос във фотографското изкуство е високо оценен. Носител е на почетния знак на София.