Художествената галерия в Казанлък временно не посреща посетители, по напълно обясними със ситуацията причини, но затова пък предлага едно приятно посещение в залите на постоянната си експозиция, наречено „Виртуална разходка в 360 градуса“. Модерният начин за разглеждане на богатата колекция от картини, скулпури, икони, съхранени в една от най-старите художествени галерии в България, определено ще обогати познанията на всеки за града на розите и неговите творци.

През 1901 г. в Казанлък е основан Музей за старини и изкуства, в който по инициатива на художника Иван Енчев-Видю е създадена най-ранната художествена сбирка в страната. Благодарение на неуморните му усилия и настойчивите покани към свои колеги от рисувалното училище, в периода 1902-1906 постъпват творби на скулпторите Жеко Спиридонов и Борис Шац, на живописците Георги Митов, Захари Желев, Борис Михайлов и др. Плодотворен е периодът 1930-1958, когато директор на музея и галерията е уникалният творец Димитър Чорбаджийски – Чудомир, който успява да обогати колекцията с национално значими автори и творби. От 1973 г. галерията е самостоятелен културен институт, а през 1981 г. разполага постоянната си експозиция в част от новопостроената сграда на ул. "Св. Св. Кирил и Методи" № 9.

Художествената галерия в Казанлък притежава ценен фонд от живописни, графични, скулптурни творби на именити български художници, колекция от икони и щампи, колекция екслибриси и малка сбирка от декоративно-приложни изкуства.

Ахинора" - художник Иван Милев, 1925 г.

Постоянната експозиция е представителното лице на галерията и включва част от най-значимото, което притежава галерията. Разположена е в четири зали и фоайе и показва 266 живописни и скулптурни творби, подбрани от фонда на галерията. Тя включва колекция от 57 икони, 95 творби на 59 художници, свързани с Казанлък /Петко Клисуров, Иван Вълчанов, Иван Енчев-Видю, Захари Желев, Иван Милев, Иван Пенков, Димитър Чорбаджийски-Чудомир, Мара Чорбаджийска, Станю Стаматов, Дечко Узунов, Ненко Балкански, Константин Трингов, Васил Бараков, Христо Песев, Мара Йосифова и др./ Представени са и 171 творби на 88 бележити български художници като Иван Мърквичка, Никола Кожухаров, Стефан Иванов, Борис Денев, Златю Бояджиев, Цанко Лавренов, Владимир Димитров-Майстора, Васил Стоилов, Илия Петров, Кирил Цонев, Бенчо Обрешков, Александър Петров, Димитър Казаков - Нерон, както и скулпторите Александър Андреев, Жеко Спиридонов, Андрей Николов, Анастас Дудулов, Петър Рамаданов, Иван Лазаров и други изявени творци.

Приятно виртуално посещение: https://art-gallery-kazanlak.com/