На 24 август честваме 142 години Шипченска епопея

На 24 август ще бъдат отбелязани 142 години от епичните боеве за Свободата на България, влезли в историята като Шипченската епопея. През 2019 година се навършват и 85 години от издигането на Паметника на Свободата.

Тържествата на Шипка преминават под патронажа на Президента на България, а началото им тази година започва от 21 август в Габрово. В Казанлък, събитията, свързани с боевете на легендарния връх и с построяването на Паметника в чест на загиналите герои, бяха почетени още на 23 юли с изложбата „Строителите на Паметника на Свободата“. Експозицията, която съдържа уникални фотоси и документи, както и златният ключ на Паметника, ще бъде открита на 21 август в Габрово.

В кулминационния ден на 24 август ще бъде отслужена панихида в Соколския манастир, а три туристически лъча тръгват към връх Шипка – от Соколския манастир, от местността „Узана” и от храм „Рождество Христово” при Шипченския манастир.

Точно в 12.00 часа започва официалната част, мястото е тържественият подход с каменните барелефи към Паметника на Свободата.

От 13.30 часа е историческата възстановка на събитията отпреди 142 години, която ще бъде на централната височина.