Преподавател във Версайската национална консерватория готви изненада за автора и публиката


Залите на Художествената галерия в Казанлък отварят врати за изкуството на Продан Проданов на 11 октомври 2016 година от 18.00 часа. В настоящата изложба художникът, който живее и твори в Бузовград, представя над 50 живописни картини с преобладаващи морски сюжети. Любовта му към морето, започнала още от рибарското семейство, в което се ражда, преплува 90 години през живота му, за да акостира в поредната юбилейна самостоятелна изложба на твореца. Морето, нарисувано във всички цветове на дъгата, в платната на Продан Проданов е като преживяна стихия, като взаимна любов, като съвършен модел за едно изкуство.


Роден е на 22 ноември 1926 г. в град Бургас. Завършва Художествената академия в София през 1963 г., специалност „Декоративно-монументална скулптура” при проф. Любомир Далчев. От 1965 г. работи в град Видин в областта на монументалната украса на града и окръга. Участва в ежегодни изложби по живопис и скулптура, оставя на градското пространство и околността множество скулптурни композиции, сред които в село Горни Лом – композиция на 17 септемврийци, в град Димово – декор на фасадата на Читалището, във Видин – „Семейство”; бюстове на значими личности, релеф на сградата на Съвета. В Плодив – „Момче с флейта” на градския площад.


От 1980 год. живее и твори, заедно със съпругата си - скулпторката Анастасия Гюкова, в с.Бузовград, община Казанлък. Работи в областта на живописта, на кавалетната и декоративно-монументалната скулптура. Правил е три самостоятелни изложби в Казанлък: скулптура през 1981 г. в тогавашното КДК, днес Културно-информационен център на ул. „Искра” 4, живопис през 1986 г. в Художествена галерия – Казанлък, юбилейна изложба живопис през 2006 г. – също в галерията.


Самостоятелни изложби има в Стара Загора през 1982 г. – скулптура и през 1984 г. – живопис; в София през 1992 г. в галерия „Изкуство и приятели днес” – живопис, и в Бургас през 1996 г. в галерия „Бояджиев”.


Негови творби са притежание на Галерия „Бояджиев” в Бургас, на Художествена галерия „Никола Петров” - Видин, Градска художествена галерия - Стара Загора, Художествена галерия - Казанлък, както и на частни колекции в Италия, Франция, Германия, САЩ, Аржентина, Великобритания, Швеция.


На събитието утре вечер се очаква да поздравят художника много негови почитатели, приятели, колеги, гости. Известният флейтист Филип Купер, професор във Версайската национална консерватория, е подготвил музикална изненада за художника и за всички присъстващи на откриването на изложбата.