На 3 ноември от 19 часа Балетът на Държавна опера-Стара Загора ще представи спектакъла на балета „Лебедово езеро” от П. И. Чайковски. В главната роля на Одета/Одилия ще дебютира Маргарита Сидоркина, а в ролята на принц Зигфрид ще й партнира Фиорди Лоха. За първи път в ролята на Шута ще бъде Филипо Сарторели, а Ротбарт ще бъде Марсело Молина. Участват солистите и кордебалетът на многонационалната трупа на балета на Държавна опера-Стара Загора, деца от Детско-юношеската студия за опера и балет „Маргаритки”.
Първото голямо класическо балетно заглавие, към което смело посегна и постави с новосформираната многонационална трупа Силвия Томова, бе балетът на балетите „Лебедово езеро”. Премиерата се състоя на 23 май 2017 г. – за първи път в над 90 годишната история на Старозагорската опера. Тогава „изгря звездата” на примабалерината Анелия Димитрова в ролята на Одета/Одилия.
Оттогава всеки спектакъл на „Лебедово езеро“ е неповторим и демонстрира възхода на балетната трупа. В същата 2017 г. на 24 октомври гостуваха звездните солисти на Софийската опера и балет Марта Петкова и Емил Йорданов. В програмата на Фестивала за оперно и балетно изкуство на 5 декември 2017 г. публиката аплодира в „Лебедово езеро“ солистите на Мариинския театър, Санкт Петербург Татяна Ткаченко и Иван Оскорбин.
С „Лебедово езеро“ се откри и балетния сезон 2019/2020 на 15 октомври 2019 г. с участието на премиер солиста на Виенския щатсбалет Денис Черевичко и Анелия Димитрова в ролята на Одета/Одилия.
Артистичният директор на Балета на Държавна опера-Стара Загора Силвия Томова се стреми да създаде ансамблова трупа със собствени солисти, като внимателно следи израстването на младите балетни артисти. Големите роли идват постепенно и след много и неуморна работа.
Маргарита Сидоркина бе превъзходна Повелителка в постановката „Дон Кихот” на 20 октомври 2022 г. и с тази роля участва и в Бал в операта на 22 октомври 2022 г., като веднага бе забелязана от почитателите на това приказно изкуство. В трупата на балета на Държавна опера-Стара Загора е от миналата година.
Маргарита Сидоркина е родена на 1 август 2003 г. в Мариопол, Украйна. От 2013 до 2021 г. е Виевския държавен балетен колеж. През 2021 г. участва в спектаклите на Националната опера и тетатър на Украйна – „Копелия” и „Лешникотрошачката”.
На таланта и ще се наслади и публиката в Германия и Холандия, където предстои голямо турне на балета и оркестъра на Държавна опера-Стара Загора с „Лебедово езеро” и „Лешникотрошачката”.