"Любов по чумаво време"

На 30 септември и 1 октомври 2021 г. предстоят двете премиерни вечери на спектакъла "Любов по чумаво време" на Общински театър "Любомир Кабакчиев" - Казанлък. Спектаклите са в Алиолувата къща от 20.00 часа.

Действието се развива в затворената общност на Жеравна. Като в древногръцка трагедия, се сблъскват живота и смъртта, страхът и безумието, истинската любов и чумата, която по странен начин кореспондира с настоящата действителност. Хората са обезверени, отчаяни, неразбиращи какво се случва по широкия свят, примирено очакващи съдбата си. Истории за преминаване на забранени граници, за излизане извън рамките на колективното и социално приетото, отвъд смисъла за добро и зло.

Оживяват любови, омрази, компромиси, предателства, срещата със смъртта, която върви ръка за ръка с любовта и красотата. Тази любима за Йовков тема озарява като светкавица чумавото време, за да ни разтърси в своеобразен катарзис. За разлика от известния печален образ на „Пир по време на чума”, тук основният акцент е съсредоточен върху силата на чувствата, които не се предават пред лицето на смъртта. Любовта е магия, която покорява и завладява, нравствен дълг и възможност за духовно извисяване. Тя е основен двигател и мотивация на човешките постъпки, тя пречиства човека и му помага да преодолее злото.

Легенди за страстта, за любовта и смъртта, за нравственото проглеждане и изкуплението на греховете.

Постановката е на Димитър Кабаков по „Старопланински легенди“ на Йордан Йовков. Режисьор е Светлин Ивелинов, музика - Милен Ямаков, сценография и костюми - Ваня Запрянова, Росен Дончев. Участват артистите Ая Тодорова, Беатрис Благоева, Георги Атанасов, Десислава Вулева, Димитър Гавраилов, Ивелина Павлова, Ирена Дунавска, Костадин Жеков, Мара Бонева, Милен Вангелов, Недялка Раева, Николай Йорданов, Олена Шидерова, Петър Петров, Сава Драгнев, Светлана Бургазова.