Природозащитници бранят гората край Казанлък и Шипка

За седми път природозащитници от Казанлък и Шипка излязоха в четвъртък вечер на мирен протест в подкрепа запазването на гората в Пирин планина. Докато каузата „Пирин” стана национална, местните екозащитници – активисти от градовете Казанлък и Шипка, членове на сдружение „Вихъръ”, представители на Туристическо дружество „Орлово гнездо”, активни туристи като планинския водач Христо Ангелов, ветерани като дългогодишния директор на Механотехникума Христо Гъдев, граждани, свързани с природата на България като фотографа на Пирин Александър Иванов организираха нарочна дискусия в защита на гората.

Те поставиха важни и неотложни въпроси, свързани с опазването на местната природа. Според тях, изсичането на дървета над Шипка и покрай Старата река в Казанлък са негативни явления, които се превръщат в сериозен проблем, застрашаващ екоравновесието в района.

Да се предприемат незабавни мерки за спиране на сечта или, ако тя е регламентирана и разрешена, да се извършва строг контрол как точно се извършва дейността, за да не се допуска унищожаването на здрави дървета, категорични са природозащитниците от Казанлък и Шипка.

Те обединяват усилията си в борбата за защита на местната природа и против изсичането на дървета, освен, ако това не е наложително. Ще настояват и за чист въздух в Розовата долина и изискват компетентните органи да извършват строг екоконтрол. След като синхронизират своите бъдещи действия, природозащитниците от Казанлъшка община ще излязат с конкретни инициативи. Те ще се обърнат към гражданите в Казанлък и Шипка и жителите на общината за подкрепа ще настояват съответните институции да предприемат адекватни и резултатни мерки.