Отбелязва се в първата събота преди Архангеловден. Посветена е на грижите на ангелите за покойниците.
На Архангелова задушница се отдава и вечна признателност на офицерите и войниците, загинали за България.
В православните храмове се прави панихида за починалите,отправят се молитви за душата на мъртвите.
На Задушница се посещават гробовете на близките ни.
Те се почистват, прекадяват с тамян и украсяват с цветя. В миналото най-възрастната жена преливала гроба с червено вино. Тамянът символизира чистата молитва, цветята - добродетелите на починалия.
На Архангелова Задушница, така както при другите задушници, се правят общи трапези.
Наричаната още Голяма задушница, е последната за годината, затова на общата трапеза на гробищния парк се поставят седем различни ястия (между които любими на починалия), за да "чуят" благослова на мъртвите в настъпващите коледни пости.
Правят се помени или наричани още - раздавки.
Раздават се на близки, комшии, роднини, дошли на гроба на починалия, а също и на другите хора около съседните гробове, дори на непознати.
В раздавката за Архангелова задушница традиционно присъства вино, варено жито, питки (или хляб), пилешко, агнешко или въобще месо, дребни сладки, бонбони, ябълки и други плодове, кекс, но всъщност можете да подадете, каквото пожелаете.
Житото символизира възкресението, хляба и виното - за спомен на Христовата жертва за нас.
0 коментара
Все още няма коментари към публикацията. Бъдете първи и споделете Вашето мнение!