Света Петка е . Не се работи

Голям православен празник е -Църквата отдава почит към делото и паметта на преподобната Параскева-Петка Епиватска, Търновска, живяла през Х-ХІ в., обявена за светица.

Светицата се считала за покровителка на царското семейство.

Днес мощите на света Петка се намират в една от църквите на град Яш, Румъния.

Навсякъде, където е минала процесията с мощите на светицата, са построени манастрии, църкви и параклиси. Такъв има и в казанлъшкото село Енина.


От Петковден до Димитровден (26.10) са забранени веселията и работата с кроене и шиене, тъй като тези дни се считат за „мръсни” и „нечисти”.

В много краища светицата се почита с организирането на събори и приготвянето на курбан. С този ден се поставя края на селскостопанската година и началото на зимните семейни празници. Периодът се свързва с много годежи и сватби.

На Петковден ден обикновено става заплождането на домашните животни, известно още като овча сватба или мърлене. В битовото християнство Света Петка се почита като покровителка на жените и техните домашни дейности - предене, тъкане, кроене, шиене.

В района на Тракия около Петковден са известни специални жертвоприношения на черни кокошки наричани Кокоша черква, Господева черква, Божи дух. Празникът се смята за повратен и смята, че какъвто човек първи влезе в къщата, такъв ще е късметът през цялата година. Според поверието ако на този ден грее слънце, овцете се скупчват на едно място и листата на дърветата все още не са окапали, можем да очакваме, че зимата ще бъде тежка и с много сняг.

През тези дни по човешките земи бродят отвъдни същества, а светът е опасен и хаотичен. На този ден на трапезата се сервира курбан чорба, сарми, овче месо, яхния с праз. Според традициите до 26-ти октомври (Димитровден) не се работи с вълна и не се шие. Вярва се, че ако човек облече дреха, която е шита между тези два големи празника, ще се разболее. На този ден празнуват всички с имената Петка, Петко, Петкан, Петрана, Петрина, Петра, Петричка, Петрия, Петкана, Параскева, Параскев, Парашкева, Парашкев, Пенка и Пенко.