На 9 май в нея ще бъде отслужен молебен на, а ден по-късно, на 10 май, ще бъде осветен новопостроеният храм „Свети Атанасий“

Идея да бъде възстановена потопената църква "Свети Атанасий" на язовир „Копринка“ е възникнала по време на днешното посещение на Старозагорския митрополит Киприан в павелбанското село Виден. Той посещава за първи път потопената църква, която някога се е намирала в центъра на селото. „Свети Атанасий“ била най-красивата църква в района, построена между 1851-1854 г., известна с кристалния си камбанен звън. Казват, че удивителната й акустика можела да се мери с тази на Миланската скала, а тайната била в един строителен трик. Майсторите зазидали в стените празни глинени гърнета по сложна схема, така че кухините перфектно да отразяват църковните песнопения. Църквата си имала и балкон. В празничнни дни там се разполагал хорът. В средата на миналия век в България се развихря ударно строителство на язовири и ВЕЦ-ове. В изграждането на язовир „Копринка“ се включват бригадири от цяла България. През 60-те години на миналия век каптираните от р. Тунджа водни маси заливат района и хората са изселени. Години по-късно, с дарения на местното население светата обител е възстановена. Днес насред голото поле могат да се видят само останките й и основите от стари зидове.

В центъра на „преместеното“ село Виден през лятото на 2006 година се прави първа копка на храм, който отново носи името на Свети Атанасий. За да се съгради са вложени лични средства на бившия кмет на община Павел баня Станимир Радевски, трудът и постоянството на кметския наместник на село Виден Славчо Колев и църковното настоятелство с председател свещеноиконом Иван Тотунов и членове Николина Тодорова, Анка Тенева и Видка Христова. Арихтектурата е дело на Борис Георгиев, дърворезбата на Иван Бубев, а техническото обслужване на Николай Колев.

Старозагорският митрополит заедно с кмета на община Павел баня Иса Бесоолу, епархийския съветник Георги Йорданов, протосингела на Старозагорска митрополия архимандрит Богослов, архиерейския наместник на Казанлък свещеноиконом Петко Мотев и свещеници посети и двата храма, носещи името на Свети Атанасий – потопения и новопостроения.

В резултат на визитата те се обединиха зад идеята да работят за възстановяването на „Потопената църква“ - „Св. Атанасий“ на яз. „Копринка“. Ще се търсят финансови средства, както от дарители, таки и от европейски проекти, като идеята е да се работи и за възстановяване на потопената църква „Свети Иван Рилски“ на язовир „Жребчево“.

На 9 май 2020 година в потопения храм „Свети Атанасий“ на „Копринка“ ще бъде отслужен молебен на, а ден по-късно, на 10 май, ще бъде осветен новопостроеният храм „Св. Атанасий“ в село Виден.


Митрополит Киприан се срещна с жителите на населеното място, за които бе осветен курбан за здраве, информират от Старозагорска митрополия.