Почитаме Андрей Първозвани

На 30 ноември Българската православна църква чества паметта на Св. апостол Андрей Първозвани. Наречен е Първозвани, защото е първият от 12-те апостоли, които последвали Исус и го нарекли „Месия” (Спасител). Негов брат е св. Петър, но по-малкият - Андрей, го привлича за вярата.

Двамата братя били родом от Витсаида и се занимавали с риболов. Андрей първоначално бил ученик на Йоан Кръстител и от него приел християнството, но щом той посочил Христа, Андрей оставил всичко, тръгнал след него и заедно с Петър бил свидетел на неговите чудеса, смърт и възкресение.

В народното предание св. Андрей е покровител на мечките, затова Андреевден се нарича още Мечкинден. В много предания се разказва, че той се явява пред хората, яхнал мечка и прогонва зимата и дългите нощи.

Българският народ отбелязва Андреевден като празник на семето (зърното). Този ден се свързва с разбирането, че светлината в денонощието започва да расте – наедрява, затова някъде се нарича Едреевден, а слънцето да помръдва "както пиле в яйце", всеки ден по-малко денят се увеличава колкото с просено зърно. Макар и оскъдна, надеждата за светлина внася свежест и ведрина в душите на хората.

Традицията повелява сутринта рано да се взима от наедрялото зърно и да се хвърли в камината – нагоре, за да растат високо всички житни растения и да са едри като набъбналата царевица.

На особена почит на този ден са младите булки, а именно на тях се пада ритуалът с хвърлянето на варените семена, та както бързо наедряват те, тъй и булките да пълнеят с новите рожби.

На трапезата на този ден трябва да присъства жито, боб, леща, грах, просо или ечемик.

Имен ден празнуват Андрей, Андре, Андреа, Андриан, Андриана, Андриян, Андрияна.