На Еньовден почитаме Йоан Кръстител

Смята се, че на този ден билките имат най-голяма лечебна сила

На 24 юни християнският свят отбелязва рождението на Св. Йоан Кръстител. Йоан Кръстител или Йоан Предтеча е една от най-важните исторически личности на християнството. Освен на 24 юни, църквата му е посветила още два празника през годината - на 29 август, когато е денят на неговата смърт, познат в народната традиция като Секновене, и на 7 януари - Ивановден.

Йоан е дългоочаквана и единствена рожба на праведните Захарий и Елисавета, които живеели в юдейския град Хеврон. Бащата Захарий бил един от свещениците на големия Йерусалимски храм. Със съпругата си живеели праведно, но нямали деца. Вече били в напреднала възраст, когато пред Захарий се явил ангел, който му съобщил, молитвата му е чута от Господ - съпругата му Елисавета ще роди син, който ще бъде наречен Йоан /в превод "Божия благодат", "Божия милост"/ и ще бъде "велик пред Господа". Когато съпругата на Захарий родила момче, тя казала да го нарекат Йоан. Не след дълго родителите починали и момчето било отгледано от близки роднини, а когато достигнал пълнолетие Йоан се оттеглил в пустинята. Там живял аскетично и проповядвал покаяние на хората, подготвяйки ги за идването на Спасителя - Исус Христос. Йоан Кръстител първи започва покръстването на юдеите във водите на река Йордан.

Българите наричат празника Еньовден. Смята се, че на този ден различните треви и билки имат най-голяма лечебна сила, особено на изгрев слънце. Затова е най-добре да се берат рано сутринта преди изгрева на слънцето. Жените – баячки, ходят сами и берат билки, с които после лекуват. Набраните за зимата билки трябва да са „77 и половина“ – за всички болести и за болестта без име. В българския празничен календар Еньовден стои по значение редом с Коледа, Великден и Гергьовден.

На този ден своя имен ден празнуват всички с имена Енчо, Еньо, Йоан, Йоана, Йонко, Йончо, Йонка, Ян, Яни, Яне, Яна, Янка, Янко, Яница, Янита, Янчо, Калоян, Ивет, Диана и други техни производни, както и имена на билки.