Мини-хеликоптерът "Инджинюъти" на Марс изпрати първия доклад за състоянието си, който показва, че и той, и базовата му станция работят, както е планирано.

"Инджинюъти" кацна на Марс, прикрепен към долната част на роувъра "Пърсивиърънс" на 18 февруари. Той ще остане така от 30 до 60 дни. Инженерите от наземния контрол в Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА се интересуват предимно дали батериите му се зареждат и дали работи добре базовата станция, която съхранява и препраща съобщенията между него и Земята и поддържа отоплението на хеликоптера.

Зареждането на шестте литиево-йонни батерии на мини-хеликоптера засега се осигурява от "Пърсивиърънс". След като "Инджинюъти" се отдели от роувъра, енергията ще идва от собствените му слънчеви панели. Ако 1,8-килограмовият хеликоптер оцелее през първата си ледена самостоятелна нощ на Марс, екипът ще го изпробва в полет. При успешно излитане и кацане, 90 процента от мисията на "Инджинюъти" ще бъде изпълнена.

В рамките на едномесечен прозорец са планирани до пет полета с постепенно увеличаваща се трудност. "Инджинюъти" може да се издигне на височина до пет метра и да измине до 300 метра, като за първия тест разстоянието ще бъде много по-малко.

НАСА нарича полетите на "Инджинюъти" демонстрационна мисия, защото те нямат научна цел. Задачата им е да покажат, че е възможно да бъде осъществен полет на Марс, и да бъдат събрани данни за поведението на летателен апарат на друга планета.

Източник: VESTI