Самостоятелната изложба на Любен Малчев, озаглавена „Стената“, ще бъде открита в 18 часа на 18 март в залата на Художествената галерия в Казанлък
Това е първата самостоятелна изложба на Любен, която представя в родния си град. Тя е цикъл от десет живописни платна и свързани с тях обекти, с които авторът се обръща към архетипната представа за стената, която през ХХI претърпя неочаквано ново превъплъщение. Днес в стените има много символика – на раздяла, но и на свързване, имайки предвид социалните мрежи, които едновременно ни информират, забавляват, разделят и насърчават консуматорството ни – саздавайки един многолик и разнообразен облик.
Според организаторите изложбата на Любен Малчев, той ни връща към прототипите на всичко това и към наследените от съвремието ни материализации на стената - от Великата китайска стена, през Стената на плача в Йерусалим, до Берлинската стена. Изложбата „Стената“ е и опит за размисъл върху стените вътре в нас, които изграждаме ежедневно тухла по тухла, посочва авторът, цитиран от екипа на галерията.
Малчев е роден в Казанлък, завършва местното Национално училище по пластични изкуства и дизайн „Акад. Дечко Узунов“, а през 2016 година защитава магистърска теза в ателието по живопис на доц. Красимир Карабаджаков при Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“. В момента е докторант в същия университет и работи по темата „Социалната тема в българската живопис от средата на XX век до 20-те години на XXI век“.
Любен Малчев е сред младото поколение визуални артисти, които вече са намерили своето място на съвременната художествена сцена. Носител е на различни награди в национални и международни формати.
Изложбата „Стената" ще може да бъде разгледана в Художествената галерия в Казанлък до 4 юни.