Италиански град печата собствена валута в подкрепа на местните хора и фирми

Италиански град печата собствена "валута" за подпомагане на местните хора и фирмите, информира Евронюз.

Градът е Кастелино дел Биферно, разположен в южния италиански регион Молизе, само с 550 жители.

Сеченето на пари е нещо, което кметът на града Енрико Фратанджело изучава от 12 години. Covid-19 му предостави възможност да изпита уменията си.

"Ние решихме да печатаме пари, за да сме сигурни, че местната икономика може да издържи на ситуацията. Колкото и да е малка тази икономика, има три или четири фирми, които все още са отворени, без да включваме баровете или кръчмите", обясни Фратанджело.

Банкнотите "дукати" са разпределени на жителите в съответствие с техните икономически нужди. Те вече са похарчили хиляди "дукати" в местните магазини. На всеки две седмици магазините връщат "дукатите" на градския съвет и получават съответната сума в евро.

Кметът вярва, че това също е възможност за увеличаване на чувството за принадлежност към града, тъй като на банкнотите има местни символи като църквата, обществения плувен басейн или статуята на Дева Мария.

"Пет "дукати" са най-стойност 5 евро, 20 от тях са 20 евро. Това е, за да избегнем объркване, особено при по- възрастните", добави Фратанджело.

Кметът получи 5500 евро от правителството за издаване на ваучери за храна за подпомагане на най-уязвимите по време на пандемията.

Градският съвет добави спестяванията си и раздаде банкноти "дукати" на над 200 семейства в града. Хората могат да ги похарчат за основни храни като месо в месарския магазин, където почти 4000 "дукати" са похарчени.

Местен коментира, че това е хубава инициатива, която е помогнала на жителите и на бизнеса. Банкнотите се печат от местни хора.

Източник: Епицентър