Ансамбълът на Българската армия пее благотворително за храма в Средногорово

Ансамбълът на Българската армия ще изнесе благотворителен концерт за възстановяване на църквата „Свети Георги Победоносец“ в казанлъшкото село Средногорово. Концертът е на 11 септември в Казанлък и се организира от кмета на Средногорово Илиян Илиев и Църковното настоятелство с председател отец Киприан. Средствата от благотворителния концерт ще бъдат използвани за довършване на реставрационните дейности по стенописите в черквата. Тя е изцяло възстановена и осветена още в първата година след Освобождението на България – на 30 септември 1879-а, но днес отново има сериозна нужда от грижа и обновление.

Идеята за възвръщането на храма към нов живот идва по време на кметския наместник на селото, сега член на Църковното настоятелство, Коста Меразчиев. Тежко му било да гледа как се руши сградата на черквата, в която имало великолепно изписани тавани и то от сподвижника на Апостола на Свободата Васил Левски – казанлъшкия майстор-зограф Петьо Ганин. Затова Коста Мерзачиев организира благотворителна изложба с разпродажба на картини, средствата от която да отидат за възстановяване на стенописите. Събират се над 3900 лева. Към тях лични средства за възкресяване на стенописите в размер на 7000 лева прибавя Росица Якобс, която от дълги години живее в чужбина. Така се събират близо 11 000 лева. Те избрали екип реставратори, който предложил оферта от 16 000 лева. Това са Таня Манева и Ивайло Левичаров, работили в храма в Девическия манастир в Казанлък. Двамата работят в Националната художествена галерия. Таня Манева и Ивайло Левичаров, като истински творци и родолюбци, оценят ентусиазма на средногорци и правят немалка отстъпка от първоначалната сума. Така за цялостната реставрация на стенописите ще бъдат необходими 14 000 лева. Екипът започва работа това лято и разкрива близо 50 кв. метра от прекрасните стенописи на Петьо Ганин. Работата е бавна, трудоемка, но пък възнаграждава труда на реставраторите и усилията на инициаторите с красотата на изографисаните картини, които буквално изникват изпод праха на времето. След усиления труд, дейностите вече са преустановени до следващото лято. Дотогава Инициативният комитет трябва да осигури и останалата част от необходимите средства за довършване на реставрацията. Затова от Кметството и Църковното настоятелство призовават родолюбивите казанлъчани и средногорци да се включат в благотворителната кауза. Те се надяват и от Дирекция по вероизповеданията при Министерски съвет също да бъдат отпуснати средства.

Междувременно, в предходните години от 2014-а, когато е организирана и благотворителната изложба, благодарение инициативността на кметския наместник, по линия на Дирекция по вероизповеданията са отпуснати два транша по 5000 лева. С тях цялата църква е здраво укрепена с желязо-бетонен пояс, боядисани са стените отвътре, където няма стенописи, подновено е изгнилото дюшеме. Така сградата спира да се руши, спрян е и процесът на унищоженеие на изографисаните в бароков стил библейски сюжети по таваните. С дарения от родолюбиви българи като Севдалин Генов, син на писателя Паун Генов, чийто род е от Средногорово, а самият той роден и живял в казанлъшкото село, като психолога Донка Далева, Генчо Алагенов, Иван Кирков, с чието съдействие са изградени стъпалата към храма, и други граждани, както и с безвъзмездната помощ и съдействието на фирми, са закупени нови кандила, направени са редица неотложни ремонти.Усилията на Коста Меразчиев не приключват с кметския му мандат. Той продължава своята мисия по обновяване на храма, като в каузата се включва и настоящият кмет на населеното място Илиян Илиев. Приемствеността в благородното дело дава своите плодове. През есента на 2017 година тримата – Коста Меразчиев, Илиян Илиев и Слави Славовски, издигат красива каменна чешма в двора на храм „Свети Георги Победоносец”.


В Средногорово не спират да работят за довършване на започнатото Богоугодно дело. Освен за приключване на реставрационните дейности по стенописите, са необходими средства за довършване на камбанарията, за оградата и ред други дейности, които да превърнат черквата в прекрасен Божи дом. Защото през 2019 година храмът, носещ името на Свети Георги Победоносец, навършва 140 години и хората тук ще бъдат честити да посрещнат годишнината по достоен начин.


Благотворителният концерт на Ансамбъла на Българската армия е на 11 септември 2018 година, вторник, от 19.00 часа във Военен клуб-Казанлък.