124 отличени в детските конкурси за Чудомир получават наградите си по пощата

124 от участвалите общо над 1300 млади таланти в двата национални конкурса, посветени на Димитър Чорбаджийски - Чудомир, ще получат своите грамоти и медали чрез куриерски пратки. За това информират от Общинския детски комплекс "Св. Иван Рилски" в Казанлък.

1357 творби са се състезавали в националните детски конкурси „Малките нащенци” и „Присмехулници”, организирани в Казанлък в памет на Димитър чорбаджийски – Чудомир.

За участие в 23-ото издание на „Малките нашенци” са получени 1072 рисунки и приложни творби от 171 институции от 49 населени места в България. През месец март в Общински детски комплекс „Св. Иван Рилски” – Казанлък, се проведе оценяване на произведенията на младите художници от жури с председател Иван Гайдаров. Спазвайки критериите за идея, настроение и талантлива реализация на въображението и на веселите моменти от детството и юношеството, журито присъди 98 награди, от които 16 специални, 60 класирани на І,ІІ и ІІІ място по възрастови групи и категории и 22 поощрителни награди. Обявени са и 10 специални награди.

За 13-ия литературен конкурс „Присмехулници” са получени 285 творби от 159 индивидуални участници от 27 населени места. Жури с председател Иван Желязков, ст. експерт в РУО – Стара Загора, журира получените творби и присъди награди на младите писатели – 6 от тях са специални, 5 допълнителни и 15 класирани на І,ІІ и ІІІ място в трите възрастови групи.

Организатори на конкурсите са Министерството на образованието, Община Казанлък, Фондация „Чудомир” и Общински детски комплекс „Св.Ив. Рилски”, със съдействието на Военен клуб – Казанлък.