Безвъзмездна помощ от 60 000 долара за Паметника на връх Бузлуджа отпусна фондация „Гети“ за незабавно стабилизиране на вътрешните произведения на изкуството, съобщава Фондацията на своята официална страница. В раздела Keeping It Modern (Поддържане на модерността): Отпуснати безвъзмездни средства за 2020 година, са изброени 13 отличени обекта, един от които е Паметникът на връх Бузлуджа. Това е вторият грант от „Гети“ за българския монумент, първият бе миналата година за планиране в размер на 185 хил. долара.

През 2019 г. Фондация Гети присъди на Deutsches Nationalkomitee von ICOMOS грант за създаване на План за управление на опазването на забележителността, който включва жизнеспособни опции за адаптивното му повторно използване като публичен обект с нова функция. Оттогава екипът на проекта работи усърдно за извършване на оценки на състоянието и структурни разследвания, консултиране и ангажиране с местните общности. Отблизо проучването на сградата обаче разкри, че сложните й интериорни мозайки са изложени на изключително висок риск да бъдат унищожени, ако няма незабавна намеса. Мозайките открояват събития, фигури и политики от българската история на 20-и век и са културно значим дизайнерски елемент, който е неразделна част от опазването на сградата, се казва в анотацията за паметника в Keeping It Modern.

Новата субсидия на „Гети“ ще подкрепи инсталирането на навес за защита на мозайките, както и технически проучвания и изпълнения за тяхното стабилизиране, за да се предотврати отлепването от бетонните стени.

Паметникът на Бузлуджа е построен през 1981 година в чест на 90-годишнината от основаването на БКП. Архитект на монумента е Георги Стоилов.

Keeping It Modern е безвъзмездна инициатива, насочена към подпомагане на моделни проекти за опазване на съвременната архитектура.