Над 15 хил. лева събра Ротари клуб за децата на Казанлък

15 100 лева събра на своя Благотворителен бал Ротари клуб – Казанлък. Средствата ще бъдат насочени към талантливите деца на Казанлък, децата, които се трудят и постигат успехи в различни области – науката, спорта, изкуството, каза президентът на клуба Веселин Колев. В иницативата на казанлъшките ротарианци се включиха и дамите от Инър Уийл клуб, начело с настоящия президент Дарина Иванова, които подкрепят идеята за подпомагане децата на Казанлък.

12 000 лева са събраните средства от благотворителния куверт и от търга, който премина изключително емоционално. Интересни и уникални предмети бяха закупени след оспорвано наддаване от членове на клуба. Бутилка „Каберне совиьон” от 1996 година бе закупена за 400 лева, бутилка водка „Царевец” от 1982 година - за 550 лева, червено вино „Мерло” от 2005 година, специално бутилирано по случай 10-годишнината на казанлъшкия клуб, за 350 лева, печено домашно 22-килограмово прасенце - за 900 лева, Алманах на Ордена на тамплиерите, придружен със Сертификат, за 350 лева. Сред предметите, предложени на търга, бе и оригинално червено яке на „Ферари”, което бе спечелено за сумата 750 лева. То стана собственост на народния представител от Казанлък Халил Летифов. Икона на Свети Георги Победоносец от Зографския манастир отиде при новия си притежател за 700 лева, също толкова бе платено и за картина от чиста вълна „Розоберачка”. Две диви прасенца бяха закупени за 650 лева.

Още 3100 лева допълниха към сумата дамите от Инър Уийл клуб, които организираха два благотворителни щанда – с прекрасни коледни сувенири, изработени от деца от казанлъшки школи и сдружения, както и от самите представителки на клуба, и кулинарен щанд с вкусни домашно приготвени сладкиши.

Отделно от тези суми, 400 лева връчи на казанлъшкия клуб Георги Добрев от Ротари клуб-Стара Загора „Берое”. А казанлъчанинът Стоян Желев дари 2000 лева за клуба по борба в града на розите.

Благотворителната вечер на Ротари клуб започна изключително тържествено – с клетвата на ротарианското общество и с изпълнение на трита химна – националния, на Ротари клуб и на Инър Уийл клуб. В момента в България Ротари клубовете са 90, а Ротари движението навърши 114 години и наборява 1 млн. 200 хил. членове по цял свят. Мотото на казанлъшкия клуб, под което премина Благотворителният бал на 13 декември, бе „За децата на Казанлък”. Към тази идея се присъедини и Инър Уийл клуб, с което на дело потвърди девиза си през 2019-2020 „Заедно можем”. Обявено бе, че за първи път Ротари клуб – Казанлък, получава грант от Ротари движението за закупуване на кувьози за новородени. По идея на казанлъшкия клуб на 1 юни 2019 година стартира национална дарителска кампания за набиране на средства за закупуване на специални кувьози за неонатологичното отделение на Университетската болница в Стара Загора. Кампанията, насочена към новородени, имащи нужда от допълнителни грижи, ще продължи до 1 юни 2020 година и всеки желаещ може да се включи с SMS: DMS NEO, който да изпрати на номер 17 777 за всички мобилни оператори на територията на страната. Стойността на един SMS е 1 лев.

Гости на Благотворителния Коледен бал бе Росен Гогошев, асистент дистрикт гуверньор на Зона 11 на Ротари Дистрикт 2482, представители на Ротари клуб – Стара Загора „Берое” и на Инър Уийл клуб – Стара Загора „Берое”, членове на казанлъшкия клуб, на дамската организация, приятели и съмишленици.

Прекрасна илюстрация към идеята на Ротари в града на розите да подпомага даровитите деца бяха изпълненията на талантливия пианист Виктор Владков и малката поетеса Фая Гератлиева. Щедрост, желание да се творят добри дела и приятелство в името на благородни каузи бяха знаците, под които премина Благотворителният бал на Ротари клуб-Казанлък. Празничното настроение бе допълнено от изпълненията на красивите и талантливи певици от трио „Сопрано”.