Кой е вашият елемент според годината ви на раждане?

Кой елемент обуславя физическото и психическото ви състояние?

Определяща е последната цифра от годината на вашето раждане.

Преди около 5000 години в древен Китай и в някои части на територията на Индия се заражда теорията на Петте стихии или петте първоелемента. Тя е ориентирана като цяло към природните закони и описва основните принципи на взаимодействие между всичко съществуващо. Теорията на Петте елемента се използва и за обясняване на отношенията между човека и обкръжаващия го свят, както и за анализ на функциите на организма му.

Счита се, че годината на вашето раждането е предопределена и душата ви я избира не случайно. Последната цифра от годината на вашето раждане е особено значима. Тя се покровителства от един елемент съгласно Теорията на Петте основни елемента. И вашият елемент определя важните моменти от съдбата ви.

Според древния китайски календар, на който се основава източния хороскоп, във всеки даден момент на Земята властва един от петте основни елемента – дърво, огън, земя, въздух, вода. Астролозите смятат, че тези елементи оказват силно влияние не само върху природата, но и върху характера на човека. Те определят неговото психично състояние, навици и предпочитания. През коя година сте родени? Вземете последната цифра от годината на раждането си и разберете за себе си нещо ново!

1. Земя (последната цифра от годината на раждане е – 8 и 9) Хората подвластни на елемента Земя са надеждни и търпеливи. Силите на Земята ги надаряват с отговорност по отношение на близките хора. Те имат много амбиции, но са предимно идеалистични. Здраво стъпили на земята, решават проблемите си стъпка по стъпка и с трезва глава. Имат добре развита интуиция. Околните се опитват да се равняват по тях, защото те имат добре развити морални ценности. Ценят етиката и дисциплината, а също така знаят как да използват собствените си ресурси разумно, благодарение на своя доста консервативен характер. Хората, отговарящи на този елемент са в добри отношения с парите. Умеят да гледат на нещата от гледна точка на тяхната перспективност. Сдържани са в емоционално отношение, но се нуждаят от това да бъдат обичани. У тях няма дори капчица авантюризъм и жизненост. Често са жестоки и инатливи. Те желаят да контролират всичко и често се ръководят единствено от собствената си изгода и интереси. Повече от всичко в живота, те се страхуват от неизвестното и дори стигат до пристъпи на паника и депресия. Земята се явява център, който е отговорен за промяната на сезоните. Цветът на Земята е – жълт и тя се асоциира с храносмилателната система, включително далака и стомаха. В допълнение, на “Земляните” се препоръчва да стоят настрана от блатисти райони с висока влажност.


2. Огън (последната цифра от годината на раждане е – 6 и 7) Хората подвластни на този елемент винаги жадуват за приключения и никога не се отказват да изследват нови неща. Това са едни много активни и енергични хора, с качества на велики лидери. Те обичат да се състезават и да печелят. Хората – Огън обикновено са привлекателни и атрактивни, те не могат да съществуват самостоятелно, предпочитат винаги да са обградени с хора и да са в постоянно движение. В допълнение, те са много привързани към семейството и с всички сили подкрепят всякакви семейни връзки. Хората – Огън се характеризират с високо самочувствие и увереност в себе си, те са интелигентни и дружелюбни, решителни и чувствителни и не са лишени от ораторски талант. Недостатък на тези хора е тяхната агресивност и прекомерното им желание за постигане на целите с всички средства. Освен това те са прекалено емоционални и страдат от липса на търпение. Егоисти и свръхамбициозни, рядко се съобразяват с мнението на другите. Огънят – това е юг, той представлява летния сезон. Цветът на Огъня е – червено, той е свързан със съдовата система и сърцето. На хората – Огън се препоръчва да стоят настрана от излишната топлина и да не се поддават на силни емоции.


3. Дърво (последната цифра от годината на раждане е – 4 и 5) Хората, родени под знака на дървото са много щедри. Те твърдо се придържат към своите принципи по отношение на етиката, обичат да изследват света и да анализират информацията, отличават се с рядка сила на убежденията. Хората – Дърво са доста артистични и креативни, което постоянно се проявява във всичко, до което се докоснат. Те са работливи и винаги търсят за себе си някакво занимание, с цел да бъдат постоянно ангажирани, считайки, че трудът е най-добрият начин да използват силите си. Увереността в себе си – това е едно от най-добрите им качества. “Хората – Дърво” винаги са благодарни за всичко, което имат и не се стремят към излишества, нито да надскачат собствените си възможности, въпреки че обхватът на техните интереси е много обширен и разнообразен. Хората подвластни на този елемент са верни приятели и никога не се държат егоистично. Идеални са за работа в екип и са много състрадателни към другите хора. Към недостатъците на тези хора може да се отнесе тяхната разточителност. Те грешат в това, че се заемат с повече задачи, отколкото могат да се справят и затова често се претоварват от работа, което не е от полза за никой. С други думи, хората – Дърво е необходимо да се научат да поставят граници пред себе си и правилно да преценят собствените си сили. При определени условия, те могат да станат прекалено зависими от другите и дори да се загубят в тълпата и в много отношения това е възможно само, заради тяхната пасивност и мудност. Дървото – това е Изтока, а неговият сезон е – пролетта и съответно, цветът му е – зелен. Дървото е свързано с жлъчния мехур и черния дроб. Представителите на този елемент трябва да избягват места, където преобладават силни ветрове.


4. Вода (последната цифра от годината на раждане е – 2 и 3) Подвластните на елемента Вода са очарователни и отзивчиви хора, които умеят да съчувстват. Те са много гъвкави и отлично умеят да плуват по течението. В допълнение, те са умни и креативни. Хората – Вода имат невероятно въображение и не се страхуват да го използват. Сред тях са много велики философи и мислители, те са много независими и често овладяват няколко професии. Представителите на този елемент имат перфектни комуникативни умения и могат да бъдат много убедителни. Също така трябва да отбележим техните изключителни способности в областта на дипломацията. Те са много интуитивни и са способни да уловят неща, които обикновено убягват на други хора. Те са добри организатори и не по-малко добри изпълнители, в състояние са да забележат специалните таланти на другите хора и да им помогнат да ги развиват в бъдеще. Хората – Вода могат да бъдат потайни и неискрени и никога да не споделят своите тайни с другите. В допълнение, при тях се забелязва изразена склонност към манипулиране. Те винаги и във всичко се опитват да намерят най-простия и лесен изход, освен това, отличавайки се с известна пасивност, често се отдават както на собствените си, така и на чуждите капризи. Това, което те трябва да научат е – как твърдо да стоят на краката си и да вървят по свой собствен път. И още, хората – Вода, трябва да избягват прекалено водни места, въпреки, че това може да звучи прекалено парадоксално. Водата – това е Севера. Сезон – зима, а цвят – черен. Водата е свързана с костите и отделителна система.


5. Метал (последната цифра от годината на раждане е – 0 и 1) Хората – Метал са много упорити, независими и самостоятелни, което се обуславя от мощната сила на характера им. Те обичат себе си, но в същото време умеят да се грижат и да уважават другите. Те, като правило, са доста сдържани, но при външен натиск активно и здраво отстояват своята гледна точка. Представителите на този елемент предпочитат реда и баланса, хармонията и чистотата във всеки смисъл на думата. Те се отличават с надеждност и решителност, въпреки че понякога се държат малко по-настрана, като не се опитват да бъдат част от тълпата. Когато хората – Метал знаят какво търсят и искат, може да се завиди на решимостта им, защото препятствията и неуспехите никога не могат да заставят тези хора да се отклонят от пътя, а всички проблеми, те успяват да решат с лекота. Те не се страхуват от самотата и единственото нещо, което искат от обществото – това е признание за постиженията и успехите им. Сред недостатъците на хората – Метал може да се отбележи тяхната периодична импулсивност. Съзнателно или несъзнателно те имат непреодолимо желание за лукс, пари и власт. Често те могат да бъдат упорити и да се държат необосновано. Като лидери, подвластните на този елемент са много взискателни и искат подчинените им максимално да отговарят на техните високи стандарти и очаквания. Металът – това е Западът. Сезон – есен. Цвят – бял. Металът е свързан с дихателната система и белите дробове. Теорията на петте елемента се пренася върху всички живи същества, вещи и процеси. Ако петте стихии не са в равновесие, то при хората възникват болести, а в природата – дисхармония.

Източник: БЛИЦ