2 казанлъшки деца заминават с пълна стипендия за Space Camp Turkey 2019 .

Това са две момчета от Казанлъшката математическа гимназия -Георги Янев на 14 г. от ППМГ "Никола Обрешков" и Свилен Бъчваров на 13 г.одини.Двамата са финалистите в конкурса на Община Казанлък и Център за творческо обучение, които получават за първи път пълни стипендии за участие в Space Camp Turkey 2019. Финансирането покрива разходите по 6-дневния престой на децата, храната, таксата за участие и пътуването в размер на 1250 долара.

Всички останали участници в конкурса на Община Казанлък са класирани за Space Camp Turkey, както следва по азбучен ред:

Дария Станева
Елия Тилева
Жаклин Иванова
Йоан Иванов
Кристиян Христов
Мартин Иванов
Николета Стоянова

Те могат да участват след заплащане на съответната такса.

Конкурсът се проведе в рамките на новосформирано сътрудничество между Община Казанлък и Център за творческо обучение в областта на образованието, паралелно с националния конкурс на Центъра за творческо обучение, чиито резултати излязоха миналата седмица на фейсбук страницата му.

За участие в конкурса кандидатстваха ученици от община Казанлък на възраст между 9 и 15 години, които владеят добре английски език и които трябваше да подготвят авторско есе или видео есе по космически теуми.

Експертното жури оцени всички кандидатури от община Казанлък и взе единодушно решение двете пълни стипендии да получат финалистите.


Space Camp Turkey e учебно-тренировъчен лагер, създаден през 2000г. в гр. Измир, Турция по модел на NASA като един от едва трите подобни центъра на планетата.
Лятната програма на Space Camp Turkey развива познанията на децата в науките астрономия, физика, математика, технологии, биология и други науки.
Космическият център дава възможност на участниците да преминат през реална подготовка за мисия в Космоса. Част от заниманията им включват работа с астронавтски костюми, пребиваване в изкуствена безтегловна среда, използване на тренажори за астронавти и на совалката Discovery, отглеждат растения в безпочвена среда и други.
Координатор на програмата Space Camp Turkey за България е Център за творческо обучение, който вече 15 години работи в тясно сътрудничество с тренировъчния център Space Camp Turkey. Центърът провежда редица дейности, свързани с ученето през целия живот и активно работи в сферата на формалното и неформално образование. Мисията на Център за творческо обучение е подобряване на образователната среда в България чрез развиване на ключови компетенции, разкриване на индивидуалния потенциал.

Пресцентър на община Казанлък