„Зона 20"  с песен и клип за шипченски войвода

Песен за войводата Пеньо Черньоолу създадоха четирима жители на Казанлъшко, обединени в най- новия музикален формат в Казанлък, под името „Зона 20“.
Името на групата е заимствано от номер на жилищния блок и квартала, в който са живели основната част от авторите и изпълнителите в музикалния квартет.

Текстът на песента е дело на Илко Елкин, текстописец и на добилата голяма популярност около Нова година в Ютуб канала песен за Бар „Газар“ и Медената долина, в района на село Ясеново.
Вдъхновението Илко Елкин да създаде текст, посветен на родения в някогашното село Хасът, днешен Крън, смел мъжага и войвода, е своеобразен жест и почит към подвизите на войводата, чиято памет в днешно време се пази от сдружение, носещо името на Пеньо Черньоолу в Шипка и чийто виден член е самият Елкин. Сдружението пази местните традиции и учи подрастващите на памет и уважение към миналото.


За въздействието и силното послание на песента заслуга е и в специалното изпълнение на гайда от 17 годишният гайдар от село Хаджи Димитрово Александър Руженов.
На барабаните е Илко Елкин, а китарите са изпълнени от Милен Йошков и Красимир Атанасов, бас -Емил Минчев.
Илко и Милен бяха авторите на превърналия се в хит в интернет своеобразен музикален химн „Бар Газар“, посветен на приятелството и един емблематичен фургон- символ, в Медената долина край Ясеново.
Вокалът на песента за войводата Пеньо е изпълнен от тенора Георги Бакалов.

В момента автори и изпълнител на песента работят по избиране на подходящи локации в района на Шипка и Розовата долина за заснемане и на видеоклип към нея, който също да се завърти в Youtube.
Режисьор на лентата ще е казанлъчанинът Румен Сомов, който е автор и на няколко документални филма по социално значими теми и проблеми.
Видеото трябва да пресъздаде част от героичния живот на Пеньо Черньоолу.
Ще се залага и на емблематични за шипкалии места, където смелият Пеня, както са го наричали местните, е бранил бедните и беззащитните от османските орди и безчинства.

Амбицията на момчетата от „ZONA 20" е видеоклипът да е готов до края на пролетта.


Пеньо Черньоолу бил един от първите поборници за българската свобода. Според преданията, описани и от Чудомир, посегнал на господаря си, след като не му платил. След това Пеньо образувал малка чета от смели шипкалии, с които раздавали правосъдие по селата и закриляли онеправданите.
За залавянето на Черньоолу била пратена специална войскова част, но главатарят й сам попада в неговите ръце. Най-после чрез хитрост, че нищо не ще му сторят, ако се прибере и мирно заживее в селото, османците го примамват, той слиза, почва да строи къща и когато била готова и се навел да види дали тегли комина, подкупният майстор го убива.
Заради подвизите на Пеньо Черньоолу, местното население на Шипка и околностите са му посветили няколко песни, които се пазят в казанлъшкия музей.


Още за авторите тук: https://www.zakazanlak.bg/strgaloto-10/himn-vzpya-bar-gazar-10490