През следващите 10 години вредните емисии, произвеждани от страните в ЕС трябва да се намалят с 55% спрямо произвежданите през 1990 година.
Целта е Европа да стане въглеродно- неутрален континент, така че да се елиминира парниковия ефект до 2050 година.
Това заяви в Казанлък евродепутат от ПЕС Петър Витанов.


По думите му, „зелената сделка“ на ЕС, ще предопределя политиката на Съюза в следващите 30 години, „ с нас или без нас“.

„Зелената сделка“ предвижда един трилион евро за следващите десет години за развитие на екологични производства.


Според евродепутата, в момента страната ни е „абсолютно неподготвена за това“, а „безсилието и некомпетентността на българското правителство е довело до заиграването със страховете на хората по отношение на закриване на цели отрасли от икономиката."


Витанов каза също, че европейското финансиране за страната в това отношение има за цел да смегчи ефекта от тази трансформацията, резултат от „зелената сделка“.
Евродепутатът изрази мнение, че българските институции и българската държава трябва да направят така, че да съхранят своята промишленост в това отношение.


По време на посещението си в Казанлък Петър Витанов и колегата му от Народното събрание Иван Кръстев се срещнаха и с актива на общинската организация на БСП в Казанлък. Обсъждани са въпросите около предстоящите дебати около внесения вот на недоверие на Кабинета, организационни въпроси и местни проблеми.