Венета  - талантливото момиче на Добрин


Тя ще е една от най-красивите абитуриентки след броени дни в Казанлък. В прекрасна тъмносиня рокля. И една от тези, които я чакат вълнуващи лични пътища.
Тя е едната от двете пораснали вече радости на един дългогодишен арсеналец, израснал професионално и посветил най-хубавите си години на работа в дружеството.
Венета Добринова Драгнева е едно от златните имена на Випуск 2018 на казанлъшката Природо-математическа гимназия, които остават в училищната история - със своите многобройни успехи в различни форуми и формати по български език и литература, с активната си работа в Ученическия съвет на училището. И с отличния си успех и всеотдайността си в различни каузи.


Дъщерята на главния счетоводител на „Арсенал“ АД и член на групата „Експерти за Казанлък“ Добрин Драгнев - дванайсетокласничката Венета, е сред десетте лауреати на тазгодишната Национална олимпиада по български език и литература, проведена преди месец в Сливен. С отличното си представяне Венета се освобождава от предстоящата задължителна матура по български език и литература. Участието й тази година в националната олимпиада е за втори пореден път. Отделно от това момичето посвещава цялото си свободно време на четене на допълнителна литература, която ще й е полезна при кандидатстването в университета съвсем скоро. Венета вече е избрала: остава в България, ще кандидатства в Софийския университет, със сигурност в хуманитарен профил, независимо от отличната й и математическа подготовка.

Любовта към книгите, четенето, литературата Венета отглежда от малка: „заразата“ дошла от майка й, която вечер четяла приказки на момичето. После в необятните хоризонти допълнително я повели и омагьосали учителите в училище. Особено тези в Математическата - литературното семейство Светлана и Николай Нанкови.
С тяхна помощ подготовката й тази година за националната олимпиада по български език й дава възможност да впечатли журито със своето есе по темата „Памет и идентичност в поезията на Никола Вапцаров и Елисавета Багряна“.


За себе си талантливото момиче от 12 „в“ клас на ППМГ „Никола Обрешков“ не обича да говори. Споделя само, че независимо от любовта си към четенето и книгите, настолна, нито любима книга няма. Просто обича книгите, вълнува я писането. Но е убедена, че те с думите, се обичат взаимно.
Дните й сега са напрегнати и пълни: нижат се бързо, разпределени справедливо между училище, подготовка за матури, подготовка за кандидатстване в университета и... емоциите около абитуриентския бал. Чака го с нескрито вълнение.
Има си и свой кавалер - съученик от класа. Ще й липсват съучениците, класната Здравка Димитрова, споделеното време с тях, казва абитуриентката Венета.


За упорството, с което преследва целите си, е благодарна на семейството си. За отговорността - също. И за обичта, с която я загръщат.
А за любовта си към четенето и писането споделя, че са плод не толкова на талант, колкото на добри учители и примери, които да следва.


И вярва, че такива ще намери и в новите си посоки и проекции. Както вярва и, че още по-хубавото тепърва й предстои.
За абитуриентката от 12 „в“ на казанлъшката Математическа и арсеналско дете Венета Драгнева интересните житейски пътища сега започват.


Като вълнуваща, непозната нова книга…