В Оксфорд българка пише дисертация за Фестивала на розата

Едно прекрасно българско момиче е решило да популяризира Фестивала на розата в Обединеното кралство. И е избрало нетрадиционен начин за това – не с рекламни или описателни текстове, а с научен труд.

Невена Славова учи география в Университета в Оксфорд. В момента е в III курс и пише дисертация на тема „Фестивалът на розата“.

„Когато представих идеята за моята дисертация пред състуденти и преподаватели, се оказа, че те не бяха запознати с темата – споделя Невена. - Но това означава, че чрез моята разработка мога да популяризирам културата и традициите на България.“

По-специално, Невена се интересува от розобера като процес и важна ритуална част от Фестивала на розата за посетители и гости, както и от гледната точка на организаторите на Фестивала, собствениците на розови масиви и на дестилерии.

Невена е родена в Пловдив, живее в Стара Загора до 11-годишна възраст, а след завършване на 4 клас напуска България. В момента живее в Лондон и учи в Оксфорд, който е най-старият университет във Великобритания, основан през 1167 година. Днес е сред най-уважаваните и най-добри британски висши училища.


„Вдъхновението ми за дисертацията идва от моя баща Антон Славов – разказва българското момиче от Албиона. - Той е доцент в катедра „Органична химия“ в Пловдивския университет по хранителни технологии и през последните няколко години проучва оползотворяването на отпадъци от производството на розово масло. Чрез него се заинтересувах от розопроизводството в България, но, разбира се, аз пристъпвам към тази тема от съвсем различна гледна точка, тъй като следвам география. Интересувам се от розопроизводството в контекста на българската история и култура“.

Невена Славова избира Фестивала на розата в Казанлък, въпреки, че поради ред причини досега не е имала възможност лично да присъства на празника, но пък е посещавала града на розите. Предварителните й планове са били тази година да дойде специално за тържествата в града, за да проведе интервютата за дисертацията си и да събере впечатления и информация от първа ръка, но заради коронавируса, това не е могло да се осъществи. Затова тя активно търси, макар и от разстояние, хора, занимаващи се с розопроизводство и розопреработване, с организатори на Фестивала на розата, с всички, които имат отношение към тази интересна тема. Подготвила е специална анкета за представители от различните сфери, свързани с розопроизводството и празника.

Дисертацията на българското момиче в Оксфорд е за получаване на степен „бакалавър“. След като работата й бъде готова, ще бъде представена на проверяващата комисия. Вероятно ще бъде депозирана и в библиотеката на Географския факултет, където ще е достъпна за студенти в Оксфорд. „Основната причина за тази дисертация е, че аз лично искам да науча повече от българската култура и история, тъй като вече почти десетилетие живея извън България.“

И допълва, че не е твърде запозната дали нашата маслодайна роза и Фестивалът на розата, са достатъчно популярни в Оксофорд, но искрено се надява, че чрез нейната разработка връстниците и преподавателите й в Университета ще научат много интересни неща за страната ни и за уникалните й дадености.

Всеки, който би искал да помогне на Невена за нейната разработка, може да се включи в анкетата й на линка: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdKR0Atw9r3zQdOoGYCq6-NAfZJl_YsDzTWnN1fH8WHmJzxqg/viewform?usp=sf_link