„40 000 м плат вече е готов. Ще произведем между 12 000 и 14 000 защитни гащеризона“, е заявил председателят на Съвета на директорите на завод „Мак” в Габрово Георги Бижев пред министър-председателя Бойко Борисов по време на неговата визита в предприятието. Заводът в Габрово вече произвежда по 4 километра плат на ден, с който ще могат да бъдат изработени около 1500 защитни облекла за медицинския персонал в страната ни. Целият производствен процес включва изтъкаване, багрене, ламиниране на текстила, от който се изработват предпазните облекла за медицинските работници.

По думите на премиера, „целта на всичко това, което правим, е да видят българите, че нашата индустрия може да се реорганизира само за няколко дни и отговорните предприятия могат да произведат това, което е нужно”. Реорганизацията на тези заводи се е наложила заради това, че в един момент доставките от страните членки на ЕС са спрели.

В днешния 12 март стана ясно още, че в завод „Мересев” в Стара Загора вече са разработили и започнали производство на противовирусни маски за многократна употреба, спиращи заразата. Вечер се перат и на другия ден се ползват отново. Общинският съветник от града на липите Янко Янков предлага Община Стара Загора да финансира общинското дружество с 50 000 лева от общинския бюджет за закупуване на материали за изработване на маските, така че производството да започне в максимално къси срокове. Той дори предлага във фирмения магазин на „Мересев” гражданите на Стара Загора да получават маски на преференциални цени срещу представена лична карта.

По информация от правителствената пресслужба, България разполага с 2063 болнични легла за интензивно лечение. Общият брой респиратори в лечебните заведения за болнична помощ у нас са 1463 броя, а в извънболничната помощ – 142 броя. Центровете за спешна медицинска помощ (ЦСМП), които са структура към Министерството на здравеопазването, имат 289 броя респираторни апарата в санитарните автомобили и 53 в кабинетите на самите ЦСМП. В момента се анализират нуждите на всяко лечебно заведение по отношение на тези апарати. Националният оперативен щаб вече е направил поръчка за 200 броя респиратори.

Същевременно България осъществява комуникация по темата и на европейско ниво. Страната ни е изразила интерес за участие, ако се постигне общоевропейско решение за процедура, чрез която държавите-членки да получават респиратори от производители.