Вълнуваща, уникална, оригинална и изключително емоционална честитка, тежаща няколко килограма, получи тази нощ, в навечерието на своя пореден рожден ден казанлъшкият скулптор Димитър Койчев.
От далечна Япония, лично представителят на „Глобал култур Център“ в Токио Шигеру Матсумото изпрати снимка с послание до твореца.
Роденият на 3 март казанлъчани получил поздрава си като линк на своя телефон. Учудването и изненадата биил повече от приятни, тъй като картичката – честитка всъщност се оказва снимка от наредена изложба в Токио, където е експонирана неговата пластика „Слънцето“.
Създадената преди 9 години пластика от мед, сребро и фибростъкло, специално за Световен конкурс в Хонолулу, организиран от „Глобал култур център“, откъдето бе и поканата към Койчев за участие в проявата. След края на изложението, „Слънцето“ на казанлъшкия скулптор отпътува за Токио, като символи и емблема на „Глобал култур Център“ и приятелски жест към Страната на изгряващото слънце.
За казанлъшкото „Слънце“, създадено в двор на улица „Емануил Манолов", отпътувала за Япония има и специално създаден филм, от екип на телевизия ПРЕС ТВ.
Огромният и сърцат символ още в Хонолулу печели симпатиите на участниците и е лично харесано президента на организацията Кенджи Хоруши.

В продължение на десет дни Димитър Койчев бе единствения българин, който участва юбилейната, Десета световна изложба в “Сити хол” на културната организация.

57 годишният тогава творец имаше завидната слава да се превърне в първия и единствен българин, взел участие в юбилейната експозиция на световната организация “Глобал култур център” под мотото “ Началото на края” и във втория европеец, участвал в експозицията в Хонолулу – Хаваите. В продължение на десет дни творци от 36 страни 4 континента показваха свои произведения в най- голямата екпозиционна зала в Хаваите- Сити хол. .Така пластиката намира и своето заслужено място- в централата на Свтовната културна организация в Токио.

На сн: Д.Койчев, "Слънцето" и Кенджи Хоруши


Днес, 9 години по-късно, „Слънцето“ отново се върна, макар и виртуално при създателя си, за да го зарадва за личния му празник.
„Здравей Димитър, това е честитка – поздрав отдалеч за твоя рожден ден, пише в посланието от Страната на Слънцето.
66 годишният днес Димитър Койчев е възпитаник на Националната художествена академия, специалност „Керамика и приложни изкуства“ и "Декоративно монументална скулптура" при проф. Георги Коларов и Любен Димитров.
Член на Съюза на Българските художници ии на GCC Токио, Япония.
Негови творби са притежание на частни колекционери и художествени галерии в България, Германия, Италия, Чехия, Норвегия, САЩ, Япония, Австрия, Турция и др.
Съратник и приятел на покойния скулптор и Почетен гражданин на Казанлък Доко Доков.

Именно Димитър Койчев бе човекът, който преди 5 години възстанови поруганата скулптура на "Тракийката" на площад "Севтополис" в Казанлък, след изричното разрешение за това на създателя й- Доко Доков.

Койчев и Доков са и авторите на паметника на Космонавта в Омуртаг.