Кандидати за разузнавачи в Държавна агенция „Разузнаване” (ДАР) ще бъдат приемани с предимство, ако владеят редки езици и повече от един език. Това става ясно от изискванията за кандидатстване за работа в ДАР, които са публикувани в новия сайт на агенцията.
От разузнавачите се очаква да придобиват разузнавателна информация, свързана с тероризма и другите асиметрични заплахи, с външнополитическата и икономическа сигурност на страната ни.
Освен да не са осъждани, уволнявани дисциплинарно и психологически пригодни, към кандидатите има и специфични изисквания, които ще им дават предимство при назначаване. Освен свободното владеене на езици, се търсят хора с образование и професионален опит в областта на международните отношения, националната сигурност, право, икономика, енергетика, филология, журналистика, история, както и други хуманитарни и стопански науки, пише Epicenter.bg.
ДАР предлага работа и за анализатори, експерти, IT специалисти и сътрудници. За охранители, шофьори, деловодители и техници има изискване за средно образование и "да имат желание за развитие в съответната сфера, инициативност, добра обща култура, дискретност, умения за работа в екип".
Предимство за охранители и секретар-деловодители ще имат кандидатите, които ползват английски или друг чужд език.
В описанието на кариерното развитие е посочено:
Разузнаването не е обикновена професия, а значима кауза, на която посвещаваш живота си. Нашата работа не се изчерпва с понятието „работен ден“ и рутинни задачи. Нашата професия изисква комплекс от задълбочени знания, високи професионални и лични качества, идеализъм и патриотизъм. В тази отговорна и вълнуваща работа успяват най-добрите. Ако вярвате, че сте един от тях, вижте как можете да станете част от екипа на ДАР.
В анотацията е посочено още, че служителите на ДАР често са запознати с "невидими за обществото процеси и събития, които променят света". "Ние сме на челните линии на сигурността на нашата държава. Наши служители работят на невидимия фронт в различни кризисни райони по света. Ние изпълняваме задачите си далеч от общественото внимание и без да очакваме публично признание", се посочва още в анотацията и се допълва, че работата в ДАР ще даде възможност на кандидатите да приложат знанията и уменията си в името на сигурността на страната.
ДАР е правоприемник на Националната разузнавателна служба (НРС). Агенцията беше създадена с приетия пакет от закони за националната сигурност. Втори проект за създаване на ДАР беше внесен от Реформаторския блок и той предвиждаше в агенцията да се влеят военното и цивилното разузнаване.
Според действащия вече закон ДАР ще има право на агенти под прикритие. Агенцията ще може да прилага специални разузнавателни средства, заобикаляйки Държавната агенция "Технически операции" (ДАТО). В ДАР ще има инспектор, подчинен на председателя на агенцията, който ще има право да докладва лично на премиера, ако установи, че шефът на разузнаването отказва да назначи определена проверка или ако прекрати стартирала такава.
Агенцията ще разполага със свой отделен архив и ще може да използва прикритието на юридически лица и да съставя фалшиви документи за самоличност. ДАР ще има достъп до информационните масиви на останалите служби, при спазване на принципа „необходимост да се знае“ и без да разкрива интересите си от съответната информация.
Източник:
БЛИЦ