Превръщат Папазовата къща в музей на восъчните фигури?

Папазовата къща, намираща се в центъра на Казанлък, известна с това, че в нея е създаден проектът за Санстефанския мирен договор през 1878 година, да се превърне в Музей на восъчните фигури. Около тази идея са се обединили ръководителите на културни институти в Казанлък, съобщават от Пресцентъра на Община Казанлък, след проведена среща днес с кмета на Общината Галина Стоянова.

Идеята за създаването на Музея на восъчните фигури е обсъждана и приета от собственика на Папазовата къща Тодор Колев, уточняват от Общината.

Идеята е в къщата да се създаде обособена експозиция, пресъздаваща събитията за Освобждението на Казанлък – 8 януари и Деня на независимостта на България - 22 септември, ролята на Казанлък и неговите патриотични жители.

Миналата година фасадата на Папазовата къща бе ремонтирана и възстановена и тя стана декор за възстановка на Освобождението на Казанлък, чиято 140 годишнина бе отбелязана през януари.


По време на проведената среща е станало ясно, че през новата 2019 година жителите и гостите на Казанлък ще бъдат зарадвани с нови и интересни културни събития.

От Общински театър „Любомир Кабакчиев“ имат амбицията да организират през юни месец голям фестивал в Алиолувата къща, с който да я превърнат през лятото в притегателен център за изкуства,е съобщил директорът на театъра Димитър Кабаков.Театралният състав подготвя и постановка на известната пиеса „Чайка“ на Чехов по оригинален прочит.

Кметът на Казанлък Галина Стоянова е оценила усилията на казанлъшките театрали и добрата им работа и е препоръчала Тпрез настоящата година театърът да обърне повече внимание не само на децата, но и на възрастната публика по населени места, за да оживи сцените на селските читалища за местните жители.


През тази година възстановените в автентичния си вид къщи на Ненко Балкански и Дечко Узунов ще бъдат съживени с временни експозиции на открито, е съобщил директорът на Художествената галерия Христо Генев. По време на Чудомировите празници тази година на Художествена галерия – Казанлък ще гостува габровският Музей на хумора и сатирата. За първи път през 2019г., в рамките на Празниците в Долината на тракийските царе ще бъде организирана изложба „Джазопис“, „Мини Принт“ продължава традицията си и през 2019-та.

Само през първите два месеца на годината предстоят 6 представяния на книги и 1 изложба. Всички те ще се случат в итературно-художествения музей „Чудомир“, е съобщила директоркаат му Добрина Матова. Амбицията на музея е да отделят повече време и внимание за повишаване на нивото на фондовата и експозиционната дейност, както и да възстановят конкурса за хумористични песни и танци „Златният ТрЪндафил“. Предстоят подобрения в двора около къщата – музей, които да наситят пресъздаването на атмосферата на живота на големия творец с нови пространства за млади таланти и представяне на утвърдени автори в различни сфери на изкуството.

Сериозно развитие на потенциала на Етнографски комплекс „Кулата“ с гостувания на занаяти, читалища и обогатяване на представяните автентични ритуали по розоварене, е тазгодишната амбиция на колектива на Исторически музей "Искра" и неговият директор Момчил Маринов. Работещите в културната институция имат и амбицията през 2019г. традиционната конференция на траколозите, в рамките на Празниците в долината на тракийските царе да е по-интересна и по-мащабна.

Финализиране на ремонта на Къщата на фотографите е сред планираните дейности за колектива на Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства.

Директорът му Стефан Папукчиев планира микро-изложби в свободното дворно пространство на самобитната къща. .

Наред с традиционните патриотични събития и многобройни изложби, Национален парк-музей „Шипка – Бузлуджа“ ще играе важна роля в отбелязването на предстоящия юбилей 130 години 23 пехотен Шипченски полк. Личната амбиция на директора д-р Чавдар Ангелов е музеят да се разгърне в пълния си потенциал на север, в района на Шипченския проход с различни пространства за история.

Кметът Галина Стоянова е пожелала успех на всички и благодарила за доброто партньорство между институтите, чийто резултати ще радват ценителите на културния живот в Казанлък с качествен културен продукт.