Празникът на розата в Казанлък прелетя океана, за да продължи в американския град Бостън. За 10-а година наши сънародници там организират тържества, посветени на българската маслодайна роза. Инициативата подемат казанлъчани, които са израснали в Долината на розата и са „закърмени” с аромата на царицата на цветята. Така Празникът, посветен на казанлъшката роза, прехвърля океана, за да намери своето продължение в Страната на неограничените възможности.

Празникът впечатлява с богатството от български традиции. На китна поляна се събират стотици българи, веят се български знамена, пеят се български песни и се играят български хора. В допълнение се предлага и апетитна скара, приготвена с български майсторлък. Свещеник отслужва водосвет за здраве и благославя всички присъстващи. Разпръснат е розов цвят и са нанизани огърлици от ароматна роза, защото почти във всеки български двор в Бостън са засети розови храсти. Идват български семейства и от съседните щати, идват и от Канада. Хората, които имат български народни носии, ги обличат за случая.

Провежда се и томбола, като наградите са свързани с Розовата долина – гюлова ракия, козметика на розова основа, българска храна, вино.

Празникът привлича и американци, които не пропускат да се повеселят с нашите сънародници, впечатлени от тяхната задружност и от съхранените български традиции.

Един прекрасен празник, подтикнат от носталгията по родния край, но изпълнен с много настроение и радост, защото точно по този начин България живее на хиляди километри от тук с най-красивите си символи - розата.