Четириметров паметник на един от създателите на фундаменталните трудове „Капиталът“ и Манифест на комунистическата партия, германският философ и икономист Фридрих Енгелс, се издига вече втора година в родния му град Вупертал в провинция Западен Рейн-Вестфалия, западната част на Германия.
Така творбата, дарена от китайското правителство и китайския народ на родния град на един от основоположниците на научния комунизъм, става на практика вторият запазен и съхранен паметник на съратника на Карл Маркс и гуру на социалистическия интернационал в Европа.

Първият такъв паметник и доскоро единствен запазен в цяла Европа е арсеналска и казанлъшка гордост. Той е с метър по-висок от дарения от китайците на Вупертал.
Намира се на територията на казанлъшкото дружество и е открит през 1980 година, по решение на тогавашното партийно и административно ръководство на предприятието, чийто патрон по него време е именно Фридрих Енгелс.
Решенито за паметник на Енгелс в казанлъшката оръжейница се взема на практика 5 години по-рано, през 1975 година.
Три авторски колектива, с ръководители българските скулптори Иван Блажев, Методи Измирлиев и Йордан Гавраилов, поемат задачата, спусната чрез Държавната агенция при Комитета за изкуство и култура при тогавашния Съюз на българските художници.Паметникът на Фридирх Енгелс в „Арсенал“ е висок 5 метра и е дело на покойния скулптор Иван Блажев, който, освен този паметник, създава в Казанлък и гранитната „Мечка“ в парк „Тюлбето“, скулптурата „Жена с пита хляб“ на площад „Европа“ в града ни до жп гарата и паметника на Георги Кирков до Бозуковото кафене.
Иван Блажев

Вторият в Европа огромен бронзов паметник на Фридрих Енгелс се издига пред родния му дом във Вупертал вече две години, като дар от признателиня китайски народ. Решението градът на Енгелс да приеме това дарение от китайците не минава без проблем в местната управа на Вупертал. Дебатите по този повод са разгорещени, местната общност също не е безучастна.
Най-честите обвинения, които се чуват, са, че става дума за идеология.

Като практичен народ обаче в германците от Вупертал надделява мнението, че с издигането на този паметник и получаване на дарението напливът на китайски туристи в града на автора на „Произход на семейството, частната собственост и държавата" Фридрих Енгелс ще стане още по-голям и те ще имат специално място за снимки, водени, както от чисто шовинистични подбуди, така и от преклонението си пред един от идолите на научния комунизъм.

Вупертал е сред най-популярните германски дестинации за китайските туристи най-вече заради посещенията в родния дом именно на Енгелс. Ежегодно там са посрещани по около 30 000 гости от Китайската народна република. Едно от любимите им места за посещения е Музеят на ранната германска индустриализация от ХІХ век, където може да се видят шокиращи експонати от зараждането на първоначалното натрупване на капитала и експлоатацията на възрастни и деца във фабриките.
Преди да се получи дареният китайски паметник, градската управа на Вупертал, град, създаден от 7 малки градчета, трябвало да реши и още един, освен идеологически, и любопитен казус с въпросната „родна къща" на основоположника на научния комунизъм.

Известно е, че Фридрих Енгелс е роден в богато семейство на фабриканти, които са притежавали имот, в който е имало десетина къщи и промишлени постройки. Това затруднявало да се посочи точният имот и къщата, в която на 28 ноември 1820 година се е родил философът. След спорове управата на Вупертал избира една от сградите – т. н. „Къща № 3", и я нарочила за „родна". Именно в нея е разположена и музейната сбирка за живота и философската дейност на вече зрелия Енгелс.

Вупертал е град, който до 1989 година е в пределите на тогавашната Западна Германия, което обяснява и факта, че до този момент там е нямало кой знае какво старание да се увековечи паметта и делото на един от авторите на „Капиталът“ и виден гражданин на Вупертал.

Новите времена и оживеният интерес на платежоспособните и многобройни китайски туристи към него обаче променят нещата.

Казанлък също има подобен пример от новите времена - скулптурата „Японката“ на ул. „Искра“, дарение от покойния вече Почетен гражданин на Казанлък Доко Доков. Създадената през 2015 година от наследници и колеги на Доков пластика на Японката привлича ежегодно туристи не само от Япония, а от цял свят. Казанлъшката „Японка“ е и единствената такава в света.