Българското семейство Ани и Илия Атанасови, което живее и работи в Дубай, създаде безплатна учебна онлайн версия на играта „Не се сърди, човече”. Онлайн вариантът на популярната игра умело се използва за дистанционно обучение по български език за четвъртокласници, като идеята на двамата й създатели се ражда по време на карантината и домашното обучение на тяхната дъщеря. Играта може да се адаптира и за по-големи ученици, а нейното голямо предимство е, че забавлявайки се, учениците играят и учат едновременно.

Състезавайки се онлайн помежду си на „Не се сърди, човече”, децата се стимулират сами да постигат по-добри резултати, тъй като ходовете в играта са обвързани с отговори на определени въпроси от учебния материал. Освен това, учителите също имат достъп до системата и могат да следят резултатите на екипа и на всеки участник индивидуално.

Ани и Илия са инженери по оптични и мобилни комуникации и от 13 години са в Дубай. Те имат компания за компютърна анимация. Работят както по проекти, които предизвикват голям интерес в ОАЕ, така и с редица други страни по света, включително и с България. Любопитен факт е, че и тук има казанлъшка връзка. Тяхната компания е партньор на „Арсенал” в представянето на фирмата на специализираните изложения по света.

Семейството си идва в България веднъж годишно и затова искрено се радва на природните дадености на нашата страна. Живеейки в Дубай, те оценяват и възможността да получиш добро образование като основа, върху която да надграждаш. А с въведената карантина, оценяват и възможността да пътуваш по света. И споделят, че когато човек знае какво иска, всичко лесно се нарежда.

С Ани и Илия Атанасови и с тяхната онлайн игра, която едновременно забавлява и обучава по български език, ни срещна предаването „Преди обед” по bTV.