За 143-годишнина от Освобождението на България, Община Габрово, която тази година е символичен домакин на честванията на връх Шипка за 3 март, обяви през седмицата програмата си, която включваше само Църковно-военен ритуал с поднасяне на венци и цветя. Церемонията бе насрочена за 11.30 часа на площада с барелефите под върха. В честването не бяха предвидени други официални моменти.

На 26 февруари в 15.00 часа в сайта на Община Габрово бе публикувана информация, че Общината отменя създадената организация по провеждане на църковно-военния ритуал на връх Шипка. Това е във връзка с постъпило от главния държавен здравен инспектор писмо по повод повишаване броя на новорегистрираните случаи на Covid-19 в страната и предстоящото отбелязване на Националния празник на Република България.

Според доц. д-р Ангел Кунчев, струпването на голямо множество хора от различни населени места крие риск от разпространяване на Covid-19 и в тази връзка провеждането на организирани тържества е нецелесъобразно.

Община Габрово обявява, че отменя планирания църковно-военен ритуал на 3 март на връх Шипка, както и организирания автобусен транспорт.

Временната организацията на движението от страна на Пътна полиция се запазва. Това, което остава засега, е, че се въвежда временно ограничение на движението в двете посоки от Габрово до връх Шипка и от Казанлък до връх Шипка от 22.00 часа на 2 март до 17.00 часа на 3 март 2021 г. Допуска се преминаването само на организиран междуградски автобусен транспорт. Транзитният поток от север към юг и обратно се пренасочва към прохода "Хаинбоаз".

Събитията в Габрово на 3 март 2021 г. се запазват при спазване на противоепидемичните мерки за сигурност. Ще бъде отслужена панихида в храм „Успение на Пресвета Богородица“ от 9.30 часа и ще бъде издигнат на националният флаг на пл. "Възраждане" от 10.00 часа.