Новите в Новата 2020 година

Новата 2020г. носи промени в редица сфери на обществения живот.

Основните нови неща са:

Пари, пари, пари

Минималната работна заплата ще стане 610 лева, като управляващите обещават през 2021 г. да достигне 650 лева. Запазва се максималният осигурителен доход от 3000 лева. Линията на бедност се увеличава с 15 лева, на 363 лева.
Догодина няма да се променят осигурителните ни вноски, както и обезщетението за безработица и майчинските.


По-високи заплати ще получават учителите (с 17%), социалните работници (с 15%) и държавните служители (с 10%).
С 13-14% ще се увеличат заплатите на медицинските сестри в бюджетната сфера в община Казанлък.


Вдигат пенсиите

От 1 януари минималната пенсия ще бъде 219, 43 лева, а от 1 юли - 250 лева. Таванът на пенсиите остава 1200 лева. Служителите на ДАНС вече ще се пенсионират на 63 години, а тези на НСО на 55.
Увеличават се минималният осигурителен доход на 610 лева. По- малък остава само за земеделските стопани.

Увеличава се и минималният осигурителен доход по икономически дейности и професии - средно с около 5.4%.
За дните в неплатен отпуск дължимата здравна осигуровка се изчислява върху 305 лв, а не 280 лв., колкото беше миналата година. Всички, които внасят здравни осигуровки за своя сметка (например трайно безработните и абитуриентите в месеците преди да започнат работа или да се запишат в университет), дължат месечно по 24.40 лв. на здравната каса.
Увеличава се изискваната възраст за пенсиониране и осигурителен стаж. Мъжете занапред ще се пенсионират при навършени 64 г. и 3 месеца, с един месец по-късно от миналата година, а изискването за стаж за тях нараства с 2 месеца до 38 г. и 10 м. За жените увеличението и на възрастта и на стажа е с по 2 месеца до съответно 61 г. и 6 м. и 35 г. и 10 м.
Очаква се благодарение на това броят на пенсионерите да намалее до около 2.137 млн. души.Партийната субсидия ще бъде 8 лева на глас, а не 1 лев, както досега.


По-скъпа вода

Водата поскъпва в почти цялата страна. Това беше прието на закрито заседание на КЕВР на 23 декември. С решението бяха коригирани цени на ВиК услугите на операторите в 24 области на страната. Водата в Перник също ще поскъпне с над 3%, независимо, че в града са на режим. Най-голямо увеличение - между 6 и 9% ще бъде в Кърджали, Видин, Габрово и София. Най-слабо е повишението в Пловдив. В Хасково, Търговище, Кюстендил и Пазарджик цените ще останат същите. В Разград ВиК услугата ще поевтинее.

Същият газ, но от ново място

От днес България ще получава руски природен газ от нова входна точка. Това е Странджа-2 на българо-турската граница, вместо досегашната Исакча на българо-румънската граница. Промяната на входната точка за доставка на руски природен газ се наложи, след като „Газпром“ и Русия решиха да обърнат движението на газовите потоци. Това стана в резултат на изграждането на газопровода „Турски поток“, който свързва директно Русия и Турция по дъното на Черно море.


По-високи данъци в столицата и в Казанлък

По-високи данъци ще плащат собствениците на коли в столицата с нисък екологичен стандарт и по-голяма мощност.
Предстои Общинският съвет на Казанлък да се произнесе този въпрос през януари.


Увеличение има и при имуществените сделки, като Столична Община ще прибира 3% вместо досегашните 2.5% от материалния интерес.
Данните са за София, за Казанлък предстои въпросът да се дебатира.

Не се предвижда увеличение на такса смет в София и през новата следващата година.
В Казанлък решението за това е взето на 19 декември : двойно скача такса смет за гражданите, за фирмите увеличението ще е от порадъка на около 30%.


Детските градини

От 2020 г. държавата ще плаща таксите за детска градина на децата от ниските социални слоеве. 70 млн. лева ще се дадат през следващите 3 години за изграждане на нови детски градини и училища.
В Казанлък поевтинява наполовина купонът за Детската млечна кухня, с 50 стотинки се вдига сумата, влагана за храна в детските градини. Увеличението е за сметка на общинския бюджет. Ваучери за памперси и детски храни, до 500 лева на година ще получават новородените в община Казанлък. Критериите за отпускането на този ваучер ще се решават от комисия с участието на общински съветници от всички политически групи в Общинския съвет на Казанлък .

Данък туризъм

Българите, които отдават имоти през платформите като Booking и Airbnb вече ще плащат патентен данък. Промяната се отнася за обектите с до 20 стаи, с една или две звезди, или регистрирани по Закона за туризма. Данъкът ще бъде от 25 до 250 лева на стая.

Източник: Топновини и zakazanlak.bg