Идва ли краят на лятното часово време?


Идва ли краят на смяната на часовото време? Повече от 80% от европейците са се обявили срещу преместването на стрелките на часовниците. Това съобщава немското издание Spiegel. В общественото допитване дали да има промени в законодателството на ЕС за лятното часово време Европейската комисия получи над 4,6 милиона отговора. 80 на сто от тях са против преместването на стрелките.

Брюксел още не се е произнесъл официално по отношение на резултатите от анкетата.

Лятното часово време е система, въведена за спестяване на разходи за осветление чрез увеличаване на използването на дневна светлина. При нея официално прилаганото време се измества обикновено с 1 час по-напред от астрономическото време, като остава така за пролетните, летните и ранните есенни месеци /септември и октомври/. С това се цели подсигуряване на по-добро съвпадане на часовете от светлата част на денонощието и активните часове за работа и училище.

В България лятното часово време се въвежда през 1979 г. – от последния неделен мартенски ден на същата година. За периода 1979-1996 г. то е валидно до последния неделен септемврийски ден, а от 1997 г. насам - до последния неделен октомврийски ден. В годините 1979-1996 преместването на часовниците е ставало в 0 часа, в следващите две години - 1997 и 1998, в 3 часа, а от 1999 година през пролетта - в 3 часа, през есента - в 4 часа.


И у нас, както и в цяла Европа повечето хора са категорични, че лятното часово време е безсмислено и носи повече негативи на хората икономиката, отколкото позитиви.

Според сънародниците ни е по- добре да няма сезонни смени на часовото време, а да се следав установения природен ритъм.